Shmajdalf Shmajdalf komentáře u knih

☰ menu

Strážkyně pramene Strážkyně pramene Emmi Itäranta

Nejsem si jistá co si o knize myslet. Na jednu stranu je tu naprosto dokonalá čeština prostupující celým příběhem. Knihu jsem navíc poslouchala jako audio a autoři úžasně zvládli dokreslit celou atmosféru. Svět až na malé otazníky také působí propracovaně a autorka očividně věděla co se děje a proč. Bohužel tady má chvála končí. Má fascinace jazykem a prostředím se velice záhy vytratila a já jsem lačnila alespoň po nějakých odpovědích. Jediná odpověď, které se mi za celou dobu dostalo, byla kde se příběh odehrává. Dokonce jsem se ani nedozvěděla něco o povolání hlavní hrdinky. Kde se vzali čajoví mistři? Proč stále fungují? Má to něco společného s náboženstvím, nebo to je vlivem toho, že děj je zasazen do země, jejíž název je nápadně podobný Číně? Věřím, že autorka psala v podobně propracovaném prostředí jako například Tolkien. Věřím proto, že odpovědi na tyto, ale i další otázky existují. Jen bych si přála abych alespoň část z nich znala, protože příběh nemá tolik dějových odboček a slepých uliček, aby mi to stačilo ke spokojenosti.

21.08.2020 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Autorův osobitý druh humoru i překladatelčina unikátní obratnost v jazyce českém vytvořili impozantní trilogii o čtyřech dílech v pěti částech. Není co dodat.

05.08.2020 5 z 5


Severní Taria Severní Taria Karel Černín

Celý modul k Tarii posunul naše dobrodružství i mé chápání knih úplně do jiné dimenze. Určitě doporučuji každému PJ, spisovateli i knihomolovi.

05.08.2020 5 z 5