Saphirka Saphirka komentáře u knih

☰ menu

Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Miroslav Bárta

Velke zklamani! Po uvodnim podekovani Jirimu Menzlovi a pribehu o tom, ze kniha/film musi mit pribeh, jsem cekala pribeh. Zaroven jsem si od vedce a uznavaneho egyptologa slibovala vedecky a zajimavy text. Po docteni mam pocit, ze se mi nedostalo ani jednoho. Kniha na me pusobi jako "ani ani". Ani poutave vypraveni s pribehem, kde se nemuzete dockat, jak to dopadne, ani vedecky obohacujici text, kde jste na kazde strance prekvapen a nadsen, co noveho jste se dozvedel.

25.07.2021


V zajetí Atlantiku V zajetí Atlantiku Inna Václavová

Knížku jsem začala shodou okolností číst ihned po dočtení báječné knihy Na východ od ráje od Steinbecka, nositele Nobelovy ceny za literaturu. Takže jsem si už dopředu říkala, že pro autorku nebude snadné v této konkurenci obstát, navíc můj vztah k lodím i vodě obecně je velice obezřetný, spíše chladný. O to větší bylo moje překvapení, když jsem se do knihy začetla. A nemohla jsem přestat! Jakkoliv se člověk samozřejmě nemusí ztotožnit se všemi autorčinými životními postoji, příběh je strhující. V knize se prolínají navíc hned dva příběhy, samotné putování přes Atlantik a milostný příběh hlavní hrdinky. Kniha je členěná do kapitol a po celou dobu jsem se nemohla dočkat, až skončí kapitola jednoho příběhu a dozvím se v následující kapitole pokračování příběhu druhého. Rozhodně mě kniha vytrhla z běžné každodennosti, přiměla zamyslet se nad svými životními postoji a hranicemi a nabila spoustou nové energie. Oceňuji také krásnou a bohatou češtinu, nápadité literární pojetí a neotřelý exkurz do lidské duše bez příkras. Knihu jsem hned po dočtení půjčila v okruhu rodiny a svých přátel a všichni jsou nadšeni. Stala se nám také následně základem pro mnoho zajímavých diskusí "hlubšího" typu.

04.12.2019 5 z 5