ronkas ronkas komentáře u knih

☰ menu

Pátá minuta je o nás Pátá minuta je o nás Eva Pospíšilová

Krásný lgbt román o dvou klucích kteři se ze začátku nemůžou vystát, následně vzniká přátelství a nakonec láska. Kai a Ethan každý má svou vlastní originální osobnost a identitu já jsem si hned od začátku zamiloval černovlasého Ethana, hlavně jeho upřímnost kdy neřeší to co si o něm kdo myslí. Celkem je zde asi 41 kapitol, kdy se pokaždé střídá kapitola o Kaii a pak Ethanovi můžeme tak vidět různé situace z pohledu obou chlapců a taky jejich myšlenkové pochody. Knížka je delší ale to mi vůbec nevadilo byla hrozně čtivá a za pár nocí jsem ji měl přečtenou. Také se mi líbil "surový" jazyk autorek který tomu všemu dodával realičnost. Romantická linka byla prostě úžasná a hlavně uvěřitelná, na nic si nehrála a vy jako čtenář to jen hltáte a nevíte kdy knížku odložit. Rivalita a nevraživost mezi oběma týmy se dala chvílema krájet moc pěkné zpracované. Zároveň další důležité téma knihy je bohužel i hnusná homofobie... člověk by řekl že v této době už se s ni setkáme zřídka kdy ale faktem je, že v tomto je kniha zrcadlem skutečných poměru z našich základních/středních školách a mladí se s tim i dnes často setkávají....

Jediné co mě nakonec na knize trochu mrzí je poslední třetina, (SPOILER) kluci jsou rozhádaní a vy si každou chvíli myslite že se už už dají dohromady ale né oni se pořád dohadují až mě přišla škoda na to vypsat "zbytečně" tolik stránek a kapitol a když se konečně daji dohromady a dojde k zásadnímu coming outu jednoho z kluků a vy jste zvědaví jak to bude dál všechno pokračovat ve škole a v rodině a prostě najednou je KONEC....pravda moc knížek zase nečtu ale toto je už druha knížka po sobě který má prostě pro mě neuzavřený a ještě ke všemu asi tragický konec? Nevím co si o něm mám do teď myslet měl to být jako happy end mě to rozhodně tak nepřišlo a ještě po tom všem co spolu nakonec prožili? Kdo ví co autorky zamýšleli fakt netuším a to jsem si pustil již zmiňovaný podcast autorek věnovaný této kníže... snad někdy bude pokračování? Knihu každopádně doporučuji všema deseti!

PS: Dle mého nejlepší citát z knížky který jsem v poslední době četl "Nejhorší je, že žadnej příběh nemá šťastněj konec. Nakonec to totiž vždycky jeden z těch dvou posere. Můžeš jen doufat, že to nebudeš ty. A když je po všem, sere tě, žes to nebyl ty.."

12.09.2023 5 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Jedná se o mojí první knížku s tématikou lgbt a narazil jsem na ní kvůli blížící se filmové adaptaci kterou si teprve plánuji pustit. Musím říct, že i když nejsem velký čtenář knihu jsem skoro jedním dechem přečetl během asi dvou dnů. Fiktivní tématika nejvyššího úřadu USA s kontrastem britské královské rodiny do které jsou vsazeni dva kluci jejichž vztah se v průběhu knihy mění v bezmeznou lásku mne hrozně nadchla a ihned jsem si obě hlavní postavy oblíbil (hlavně Henryho). Děj se rychle posouvá a pasáže s emailovým dopisováním mezi Alexem a Henrym byly boží, vtipné a často romantické. Velký prostor je věnován také vedlejším postavám které jsou vetšinou sympatické. Když bych měl opravdu najít nějaké mínus tak asi to, že se autorka mnohdy až moc rozepisovala o politice a prezidentských volbách na úkor například vice prostoru pro Alexe a Henryho nebo mohla více rozepsat královské rodinné poměry. Člověk se pak v té politice až ztrácel. Každopádně kniha byla úžasná a i díky ní jsem si připomněl že můžeme být asi rádi v jaké době a zemi žijeme i když to asi není úplný ideál, a hlavně že tento typ knížky není u nás cenzurován jako se děje v jiných zemí.

22.08.2023 5 z 5


Nechci jen existovat, chci žít Nechci jen existovat, chci žít Terka H (p)

Bezvadná kniha :)

04.01.2020 5 z 5