Romantička Romantička komentáře u knih

☰ menu

Dívka v podivné zemi Dívka v podivné zemi Karl Olsberg (p)

Hlavní hrdinka Sophia se v knížce potkává s Manuelem z předchozí knížky autora "Chlapec v bílé místnosti" a je jí v mnoha ohledech podobná.
Začíná ale úplně jinak. Sophia je mladá dívka, která vyrostla s maminkou v místě, o kterém je přesvědčená, že je bezpečné a dobré. Nikdy by jí nenapadlo ho opustit, protože venku přece zuří válka, a každý, kdo by se tam pokusil dostat, by byl navěkdy zatracen. Pak ale pozná Mirka, do kterého se nejen zamiluje, ale získá díky němu i jiný pohled na svět, ve kterém žije. Co když je odmalička vedená jen k tomu, aby byla poslušná a krotká, a to, co se naučila, že je hříšné, je ve skutečnosti správné? Jenomže takové myšlenky jsou zakázané a Mirko musí údolí opustit. To Sophii ještě víc přesvědčí o tom, že by měla znát pravdu i za cenu toho, že její život už nebude tak pohodlný. Ale byl by s Mirkem a byl by opravdový.
Knížka by mohla být zajímavá pro všechny mladší čtenáře, kteří se zajímají o nejmodernější technologie a možnosti, které by nám mohly přinášet. Ukazuje nejen to, jak by mohly náš život obohatit, ale i to, jak snadné by bylo je zneužít. A je to jedna velká dobrodružná jízda.

18.05.2020 4 z 5


Chlapec v bílé místnosti Chlapec v bílé místnosti Karl Olsberg (p)

Manuel se probudil v úplně prázdné bílé místnosti bez dveří a oken. Ze smyslů mu zbyl jenom zrak a sluch, jeho hlas zní jako počítačová simulace. Je vyděšený a vůbec nic si nepamatuje. Konečně se mu ozve počítač Alice. Alice mu nic nedokáže vysvětlit, ale dobře položenými otázkami z ní Manuel dostane, že se nachází ve virtuální realitě. Stěny místnosti jsou dotykové monitory a má téměř neomezený přístup na internet. Pomocí internetového vyhledávače a sociálních sítí se zkontaktuje s tím, kdo za vším stojí. Tedy pokud je to opravdu on.
Inteligentní a velmi současná knížka pro mladou generaci. Umělá inteligence je nebezpečná a snadno zneužitelná, skutečné vztahy a reálný život jsou nenahraditelné jakkoliv dokonalou imaginární realitou. Autentické polibky a objetí vám žádný počítač věrohodně nenasimiluje. Včetně bolesti, která opravdový život provází.
Velmi povedené!

17.01.2020 4 z 5


Do pekla a zpátky Do pekla a zpátky Jochen Till

Třetí pokračování příběhu Lucina nás zavede do samotného pekla.
Lucin je synem Lucifera a protože byl příliš hodný, poslal ho tatínek na zem, aby se něčemu přiučil od lidí. Na zemi si našel kamarády a pomalu se sžil s tím, jak to nahoře chodí. Teď má ale velké starosti, protože se dozvěděl, že jeho otec kamsi zmizel a vlády v pekle se ujal jeho bratr. V pekle je všchno vzhůru nohama a nic nefunguje. Lucin se tedy rozhodne se o vánočních prázdninách do pekla vrátit a zjistit, co se to vlastně stalo. Jeho tři kamarádi a roztomilý mazlíček Cornibus vyráží s ním. Když se tam konečně dostanou, čeká je nejedno nepříjemné překvapení. O Luciferovi nikdo nic neví a pro jeho mocichtivého bratra představují takovou hrozbu, že se jich pokusí zbavit. A protože jsme v pekle, bude se v tom ještě navíc vyžívat! Ale nebojte se, pořád je to knížka pro děti. :)
Pobavíte se, děti se určitě něco dozví a budete mít společně o čem mluvit. Opět doporučuju!

06.12.2019 5 z 5


Biblické příběhy pro děti Biblické příběhy pro děti Annette Neubauer

Nádherně ilustrovaná knížka, která srozumitelným způsobem vypráví nejdůležitější a nejznámější příběhy ze Starého a Nového zákona. Je psaná úplně jednoduchým stylem, takže bude vhodná i pro ty nejmenší děti. I děti z nevěřících rodin se můžou seznámit s biblickým pojetím stvoření světa a událostem, které vedly ke zrodu křesťanství a nebude to o nic méně napínavé, než klasické pohádky. Základní povědomí o Bibli patří dnes už naštěstí ke všeobecnému vzdělání a tohle je skvělá forma. Nezapomenu, jak mě v dětství děsily naturálně podané hrůzy odehrávající se ve Starém zákoně a rok co rok opakující se popisy Ježíšovy brutální smrti. Na nejmenší děti se musí laskavě a tady se to povedlo.

30.11.2018 3 z 5


Pekelně dobrá parta Pekelně dobrá parta Jochen Till

Po prázdninách v pekle se Lucin těší zpátky do školy. Dozvěděl se ale, že na něj tatíček Luciefer nasadil špeha, takže všechny kolem sleduje a podezírá. Díky svým malým ďábelským schopnostem zase způsobí nějaké ty problémy, ale jiné průšvihy zase zachrání.
Knížky ze série Lucifer Junior jsou fajn, aniž by byl příliš výchovné, vážné, dojemné, nablblé. Chválím překlad a originální ilustrace. A ta obálka je skvost!

29.11.2018 4 z 5


Lucifer junior Lucifer junior Jochen Till

Milá knížka pro děti. Chytrá, vtipná, skvěle komiksově ilustrovaná. A vymazlená, co do provedení. Budete jí s radostí brát do ruky. Doporučila bych jí dětem, které si jí přečtou už samy a pobaví se u obrázků.
Lucin je ďáblův synek a žije v pekle. Jinak je to normální teenager. Zvláštní chod svého domova bere s klidem, dokud se po něm nechce, aby byl zlý. Protože přichází do věku, kdy by měl po tatínkovi pomalu převzít podnik, začíná být jeho mírná povaha trochu problém. Je rozhodnuto, že půjde na zkušenou mezi živé lidi, aby se od nich něco zlého přiučil. A zábava začíná. Nejenom, že Lucin nedokáže být zlý, nevyzná se ani v základních lidských dovednostech a vztazích. Přesto si najde kamarády a v obyčejné škole se mu začne líbit. Ale uvnitř je pořád stejný. Hodný, milý a pekelně roztomilý. A vy si ho zamilujete.

29.11.2018 4 z 5