Recenzent Recenzent komentáře u knih

☰ menu

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Moje první knižní setkání s Kingem (viděl jsem v TV několik jeho zfilmovaných počinů) a musím říct, že to není Král, ale Bůh. Nevím, jestli jsem někdy četl tak super knížku. Hltal jsem každou stranu a kdyby měla kniha dvojnásobek stran, pořád by mi to bylo málo. Nejraději bych ji začal číst hned znovu, ale musím ji vrátit do knihovny, tak aspoň koukám na seriál 11.22.63, což je Dallas 63 převedený na film. Líbí se mi detailní vykreslení prostředí i postav, až mám pocit, že jsem uprostřed děje. Autor nešetří odkazy na dobové hity, které jsem samozřejmě častokrát neznal, tak jsem si je dohledával na netu, stejně jako obrázky konkrétních aut, dokonce jsem zmiňovaná mista sledoval na mapě. Kromě toho mě donutil oživit si již pozapomenutá fakta o atentátu.
Z konce knihy jsem byl smutný, doufal jsem, že dopadne lépe pro oba hlavní hrdiny, ale nakonec to dopadlo vlastně logicky.
Jen jsem tam našel dvě chybičky:
1. Když si Jake/George před atentátem opakuje z poznámek fakta, je jako datum atentátu uvedeno datum 21. 11., ale JFK byl zastřelen 22. 11.
2. Jake se během celého příběhu odkazuje na rok 2011, ze kterého odchází do minulosti, a kam se posléze vrátí, ale na samém závěru knihy je napsáno 2. ledna 2009 - 18. prosince 2010, jakožto čas, kdy své vzpomínky psal (pokud jsem to správně pochopil; pokud ne, omlouvám se), tudíž by je ukončil před tím, než by se vydal změnit minulost.
Každopádně pět hvězdiček je málo, člověk by tu měl mít možnost jednou za život udělit sedm hvězd... A to by bylo teď :-) Popravdě řečeno celý příběh ve mně stále silně doznívá, tak nemám chuť na jinou knihu, dokonce ani od Kinga :-)

13.03.2023 5 z 5


Stopy mizí v mlze Stopy mizí v mlze David Morrell

Řeknu to takhle. Kdyby se nejednalo o Davida Morrella, letěla by knížka po několika stránkách z okna. Nevím, zda kniha prošla jazykovou korekturou, ale byla plná překlepů a hrubek. Pokud bych knihu chtěl ještě někdy číst, sáhnu po originálu. Perly jako "lodě vozili", "ptáci zdobily", "strážníci hlídaly" nebo "obavy ovlivnili" jsou opravdu silná káva! A takových tam bylo víc. Jinak samotný děj je tradičně napínavý, Morrell prostě nikdy nezklame.

21.02.2020