radamec radamec komentáře u knih

☰ menu

Železný sen Železný sen Norman Spinrad

Brilantně napsaná sračka, dokonale vymyšlená premisa. A zcela reálně věřím, že kdyby Adolf Hitler v nějakém hnutí mysli opravdu emigroval za lepším životem do USA, mohl tam skončit jako zapomenutý podřadný pisálek.

Nejlepší částí knihy je ale literárněvědný doslov fiktivního Dr. Homera Whippla. K tomu se znovu a znovu vracím a stále stejně se u něj bavím.

15.04.2024 5 z 5


Věda bez skrupulí aneb Obchod s fiktivními fakty Věda bez skrupulí aneb Obchod s fiktivními fakty Johannes Jürgenson

Z knihy jsem si přečetl jen některé pasáže, ale jsem přesvědčený, že autor vědomě a záměrně lže, aby nalákal konspirační čtenáře a vytřískal z tématu co nejvíc peněz. Úplný odpad.

15.04.2024 odpad!


Bára, Mates & zelený škraloup Bára, Mates & zelený škraloup Metoděj M. Alexa

Knihu jsme si s dětmi užili, ale pro mě byla možná až příliš hororová. Ne jednotlivými dobrodružstvími, ale tím, že šlo o opravdové zlo a mohlo to dopadnout opravdu hodně špatně. Což děti naštěstí nevnímaly.

Konec se odehrál pro mě až trochu příliš rychle. Dal bych přednost nějakému většímu objasnění světa za dveřmi. Když se Bára a Mates ptají, proč má učitel Škraloupovy oči a Pupík odpoví "všechno se časem dovíte", očekávám že se to dovím taky.

15.04.2024 4 z 5


Obyčejné selhání jedné neobyčejné teorie Obyčejné selhání jedné neobyčejné teorie Arthur Bolčo

Toto je jedna z nejbizarnějších knih, které jsem četl. Autor je posedlý myšlenkou, že se mu podařilo vyvrátit teorii relativity a svět odmítá vzít jeho objev na vědomí. Fyzice se ale věnuje jen první zmatená kapitola a zbytek je sebeoslavný životopis. Je přiložený dokonce samostatný list s fotografiemi autora. Bolčo se na své cestě setkal s mnoha odborníky a je až dojemné sledovat, jak zůstává zaseknutý ve svém postoji a nedokáže se nechat poučit. V jedné chvíli nekonečně přemítá o banálním fyzikálním paradoxu a označuje ho za vnitřní problém matematiky. Znovu a znovu se pokouší vymyslet časový paradox vyplývající z relativity současnosti, protože není schopen nebo ochoten pochopit pojem časoprostorového intervalu.

O teorii relativity se tady mnoho nedovíte. Kniha má ale jistou působivost jako kronika putování zbloudilé mysli.

01.12.2021 odpad!


Helikonie - Jaro Helikonie - Jaro Brian Wilson Aldiss

Celou trilogii bych označil za velkolepé jeviště pro malé příběhy. Fascinoval mě způsob fungování Helikonie, fascinovalo mě Velké kolo Kharnabharu, bavily mě exkursy na pozemskou stanici, ale příběhy osob byly zoufale nudné a rozvleklé.

01.12.2021 3 z 5