Železný sen

Železný sen https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32326/bmid_zelezny-sen-65c90c0c1cff6.jpg 4 18 3

Adolf Hitler se narodil v Rakousku 20. dubna 1889. V mládí přesídlil do Německa a za Velké války sloužil v německé armádě. Po válce se krátce zapletl do radikální politiky v Mnichově, ale v roce 1919 se definitivně vystěhoval do New Yorku. Po dobu, kdy se učil anglicky, si na živobytí vydělával jako pouliční malíř a příležitostný překladatel v Greenwich Village, newyorském útočišti bohémy. Po několika letech života v USA začal kreslit ilustrace do časopisů a comicsů. Jeho první ilustrace se objevila na stránkách Amazing v roce 1930. V roce 1932 už byl známým ilustrátorem sci-fi a roku 1935 věřil své angličtině natolik, že debutoval jako autor. Zbytek života pak zasvětil science fiction jako spisovatel, ilustrátor a vydavatel fanzinů. Přestože dnes je mezi fanoušky SF znám především díky svým románům a povídkám, ve Zlatém věku SF – třicátých letech – byl oblíbeným ilustrátorem, sestavil několik antologií, psal břitké recenze a téměř deset let vydával populární fanzin Storm (Bouře). Na Worldconu v roce 1955 získal posmrtně cenu Hugo za román Pán svastiky, který dokončil těsně před svou smrtí v roce 1953.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , AFSF - Asociace fanoušků science fiction
Originální název:

The Iron Dream , 1972


více info...

Přidat komentář

radamec
15.04.2024 5 z 5

Brilantně napsaná sračka, dokonale vymyšlená premisa. A zcela reálně věřím, že kdyby Adolf Hitler v nějakém hnutí mysli opravdu emigroval za lepším životem do USA, mohl tam skončit jako zapomenutý podřadný pisálek.

Nejlepší částí knihy je ale literárněvědný doslov fiktivního Dr. Homera Whippla. K tomu se znovu a znovu vracím a stále stejně se u něj bavím.

SONP
12.07.2021 5 z 5

Žánr alternativní historie mám rád. Ať už jde o spekulace na téma "co kdyby Hitler vyhrál druhou světovou válku" (už dost profláklé) a nebo o krapet originálnější "co kdyby v 19. století došlo k potopení části Evropy, Češi konečně získali moře a stali se námořní velmocí". A tak není divu, že když jsem na jednom conu zaslechl o knize, která pracuje s verzí, že Hitler se po krátké epizodě s nacionálním socialismem dal na dráhu sci-fi autora a v 50. letech jezdil po amerických conech, řekl jsem si, že tohle dílo si prostě musím přečíst.

A rozhodně nelituji! Pravda - ti, kdož by nerozpoznali skutečnou parodičnost knihy, by so mohli v šoku myslet, že jde o nějaký druh mokrého snu pro neofašisty - tolik je zde rasové vůle a plavovlasých SSmanů a chlapského hrdinství a blýskavé kůže a paží vystřelujících vzhůru. Sám hlavní hrdina - plavovlasý bůh Fenric Jaggar je tak dokonalý árijec (a přitom narozený ve špinavém sousedství dokonalého germánského Heldonu, kde se to jen hemží mutovaným póvlem), že je paralela s panem A.H. docela jasná a každý náš holohlavý nácek by pana Jaggara kdykoliv následoval se zdviženou pravicí, i kdyby ho o půlnoci vzbudili. A bohužel nejenom on, ale i řada mírumilovných občanů (na mysl se dere závěr knížní ságy o zaklínači, ten vraždící švec v zástěře mne straší dodnes).
Oni ovšem američtí nacisté celou tu parodičnost také nepochopili a dali tuto knihu na svůj seznam doporučených děl. A v SRN pro jistotu tuto knihu rovnou v roce 1982 zakázali kvůli možnému narušení mládeže. A přitom jde jen o zamyšlení, kterak se vlastně může zlo maskovat jako dobro a zkáza jako snaha o nápravu lidstva. Z čtenářského hlediska se mi sice zejména válečné scény zdály docela nastavované a přeskakoval jsem je (autor prý musel na žádost nakladatele dopsat dalších 10.000 slov), ale první půlka knihy byla prostě dokonalá fúze sci-fi postapo světa se zrodem nacismu a nikdy nepochopím, jak někoho může napadnout dát něco takového dohromady a napsat takovou zvláštní a přitom senzační věc. 90%


Aildrin
11.01.2011 4 z 5

Příběh tak nechutný a propracovaný, až bych věřil, že tato fikce z Hitlerova pera skutečně vzešla.

Štítky knihy

alternativní historie

Autorovy další knížky

Norman Spinrad
americká, 1940
2003  81%Druidský král
1995  76%Železný sen

Kniha Železný sen je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce30x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x