podpřirozeno podpřirozeno komentáře u knih

☰ menu

Kvintesence dandysmu Kvintesence dandysmu Arthur Breisky

Úžasný jazyk, jímž je podán tento skvost. A pro mne prozatím nejpoutavější a nejvíce vystihující pojednání o fenoménu dandyů. Tuhle útlou knížečku jsem asi půl roku vlastnil. Po té co jsem ji vylovil z hlubin antikvariátu a nosil jsem ji den co den v náprsní kapse saka. Cestou dopravními prostředky studoval jsem kouzla dandysmu, že schopen byl jsem citovat pro mne nejpoutavější pasáže. Avšak neustále nošení v náprsní kapse se nevyplatilo, jelikož jsem ji ztratil. Dodnes toho lituji a častuji pražské antikvariáty při hledání tohoto dílka.

15.09.2015 5 z 5


Absence hrdiny Absence hrdiny Charles Bukowski

Jo recenzovat sám sebe to je Meisterstuck. Všechny ty složky týhle knížky člověku pomáhaj dotvořit si celej obraz o Bukowi. A hlavně lidi říkaj, že věci od Bukowskiho se opakujou a nemá cenu číst víc věcí. Že je to furt chlast, píchání, dřina a koníčci. Ale ještě jedno téma se tim prolíná a to úvahy nad tvůrčím procesem, originalitou, syrovostí a hodnocení jiný literatury. Tohle je to co mne na Bukowi zajímá, přeci jen ty kundy a portský sloužej pak už spíš k udržení tempa a pozornosti. A tahle sbírka je z větší části tvořená právě eseji.

15.09.2015 5 z 5


Škvár Škvár Charles Bukowski

Tak nějak si řikám, jakoby už rezignoval na svou představu, že umře v osmdesáti až bude píchat dvě osmnáctky. Jako kdyby věděl, že ten konec přijde dřív. A rozhodně to už není tak okázale šokující. Vždyť nač už. Zajímavý rozloučení.

15.09.2015 5 z 5


Trainspotting Trainspotting Irvine Welsh

Chvíli člověku trvá než pochytí tempo a zvykne si na rychlé změny, ale když se tak stane, je to brutální jízda feťáckym Edinburghem.

15.09.2015 5 z 5


Myšlenky smyšlenky 2 Myšlenky smyšlenky 2 Daisuke Igarashi

Zajímavé příběhy a na japonský komiks nezvykle originální kresba.

15.09.2015 5 z 5


Město světel Město světel Inio Asano

Naprosto geniální práce. Kresba sic manga, avšak čistá a bez přehnané okázalosti a s pečlivostí na vykreslení okolí je jen jedním aspektem a v tomto případě snad i tím méně důležitým. Příběhy se krásně prolínají a celé to má překrásnou atmosféru. Dějově je to taky bomba a Hoichi mi byl vždycky strašně sympatickej.

15.09.2015 5 z 5