Petufo Petufo komentáře u knih

☰ menu

Elektřina kolem nás Elektřina kolem nás Zdeněk Opava

Knížku jsem náhodou našel v knihovně u babičky. Už je stará (kniha, babička také), ale mnoho v ní vám osvětlí fungování i dnešní techniky. Chcete pochopit co je elektřina, kde se bere, jak funguje a proč se vám třeba točí větrák? To tam je. Pěkně po lopatě. Od jader atomů až dojdete k jádru a fúzi. Parádní. Výuka fyziky na ZŠ a SŠ mi nedala tolik jako pár desítek stránek této vynikající knihy - navíc plné názorných ilustrací. Kéž by všechny učebnice byly takové.

14.04.2020 5 z 5


Pan-Evropa Pan-Evropa Richard Mikuláš Coudenhove-Kalergi

Proč existuje Evropská unie? Proč bychom v ní měli být? Proč by se měla Evropa sjednotit? Na tyto všechny aktuální otázky odpovídá kniha z meziválečného období. Málokdoví, že za jejím autorem, hrabětem Coudenhove-Kalergi, stál T. G. Masaryk. Coudenhove-Kalergi byl totiž z jižních Čech. A Masarykovi se tehdy jeho myšlenka na sjednocení Evropy líbila tak, že mu nejen pomohl dostat se do diplomatických kruhů, ale zařídil mu i diplomatický pas a Československo bylo jednou z několika zemí, které organizaci Pan-Evropa sponzorovala. Tahle kniha mě nadchla pro evropskou věc. To, co vám nedokáže říct Evropská komise ani čeští politici je tady polopaticky vysvětlené. A že je to z meziválečné éry? To vůbec nevadí, otázky sjednocení Evropy a velmocí jsou aktuálnější než tehdy. Rozhodně doporučuji. Kniha nezestárla. Škoda jen, že v dostupné verzi (té modré) v ní již chybí předmluva Edvarda Beneše. Docela by mě zajímalo, co v ní psal, protože zprvu prý Pan-Evropu podporoval, později byl trochu odtaženější, ale i v jeho Demokracii dnes a zítra podporoval vznik Spojených států evropských.

24.03.2020 5 z 5


Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Jaroslav Hašek

Paráda. Hrozně jsem se té knížky "bál", protože jsem znal filmy a vlastně se mi v jistém ohledu nelíbily (jsou prostě "provařené" a dost mi ovlivnily četbu - protože jsem si známé scény představoval stejně jako ve filmech). Kniha je trochu jinší než filmy. Nejvíc na díle oceňuji Švejkovy příběhy (a vždy mě dokáže naštvat, když ho nějaká postava zarazí a on příběh nedopoví) a pražské reálie z přelomu století. Je fajn vědět, že některé známé putyky existují dodnes. :-)
S postupujícími díly jde ale kvalita dolů. Ke konci už se děj opravdu vleče a některé postavy jsou vyloženě nudné (nejotravnější je důstojník Dub, který furt říká to samé). Na úplném závěru mi to přišlo, že to snad už nepsal Jarosalv Hašek (možná je to tím, že knihu nedopsal a závěr "nedopiloval"?). Příběh začal být oplzlejší a trochu přímočarější. Nechápu ale obecně, že si tolik lidí stěžuje na Švejkův jazyk - Hašek se sice v doslovu holedbá, že píše to, co se opravdu říká a nebude psát slušně. Ale drtivou většinu sprostých slov obchází, zamlčuje nebo vytečkovává. Možná, že v době První republiky to bylo i tak "drzé", dnes na tom ale není nic. Žádné sprosté orgie se nekonají. I sexuální scény jsou velmi kulantně napsané. To se týká i násilných scén nebo fekálních. Vše je v takovém odlehčeném duchu. O to víc ale oceňují nečasté, ale zajímavé vstupy autora do vyprávění, kdy sám popisuje, jak co bylo... ono si to v tom humoru, i kvůli filmu, člověk neuvědomí - ale vždyť ta kniha je plná násilností, které páchal tehdejší režim, případně armáda. Ať už jde o poslání paní Müllerové do koncentráku, různé nemoci, neschopné lékaře, mučení různých menšin od Rusínů po Židy, znásilňování apod. Není to jen sranda v kulisách války, ono to o té době něco vypovídá... rozhodně dobré je si toto dílo přečíst (Vaňkova pokračování jsem odmítl číst).

01.01.2019 4 z 5