paulanka paulanka komentáře u knih

☰ menu

Královna hor Královna hor Daniel Wisser

Důležité a zajímavé téma brané z pohledu člověka, kterého se přímo týká a sepsané autorem, kterého se téma netýká přímo - ačkoliv sám autor knihu postavil na základě pracovní zkušenosti s pacienty s roztroušenou sklerózou a rozhovorů s umírajícími lidmi. Z počátku mi byl hlavní hrdina poněkud nesympatický (určitá povýšenost, šovinismus,…) s postupem příběhu jsem začal chápat, proč si autor tyto rysy hlavní postavy vybral. Knihu jsem málem nedočetl, ale přemohl jsem se a jsem za to rád - konec je emotivní a stojí za to.
Eutanázie je citlivé téma a tato kniha patří do spektra příspěvků, které společenskou diskusi dokážou někam posunout. Kniha není must-read, ale je to zajímavé čtení jako celek.

19.05.2022 4 z 5


Nemesis: Drogová bitva o Rio Nemesis: Drogová bitva o Rio Misha Glenny

Kniha je velmi dobře napsaná. Jedná se o poměrně složité téma, ke kterému je třeba vědět spoustu kontextu nejen z historie, ale i kultury Brazílie. Nicméně autor příběh dokázal přinést na stříbrném tácu a já ho zhltnul za týden se vším všudy. Doporučuji určitě všem, kteří mají povědomí o Brazílii a chtějí se dozvědět více o složitostech, se kterými se tamní společnost potýká. Ti, kteří o Brazílii nic neví a nijak zvlášť je nezajímá možná občas budou potřebovat více odhodlání se ke knize vracet. I přes všechny okolnosti je příběh silný a knihu si přečtu určitě ještě jednou.

17.03.2022 5 z 5


Civilizace Civilizace Laurent Binet

Kniha je psaná jako kronika, soustředí se na jednotlivé (smyšlené) události a milníky, nejedná se tedy o příběh, kde by bylo mnoho prostoru pro pocity, myšlenky, kritiky nebo teorie. To mi v knize docela chybělo, ale pravděpodobně to nebylo cílem této knihy. Obecně je zajímavé, alternativní příběh "jak to mohlo být, kdyby..." číst, je to něčím fascinující. Člověku, který se nevyzná v aristokratické historii Evropy se může stát, že se v příběhu nejednou ztratí, přestože některé postavy jsou vykreslené velmi povrchně a nehrají v příběhu důležitou roli. Jsem rád, že jsem knize dal šanci a dočetl až do konce. Pokud je jedna věc, kterou si člověk z knihy odnese, pak je to fakt, že dějiny jsou křehké a existuje v nich prostor pro náhodu.

20.01.2022 3 z 5