Královna hor

Královna hor https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478921/bmid_kralovna-hor-2nt-478921.png 4 20 6

Královna hor je důvěrná přezdívka nemoci, jíž trpí pětačtyřicetiletý obyvatel pečovatelského ústavu pan Turin. Bývalý úspěšný podnikatel v oboru IT, bezdětný, spokojeně ženatý, onemocněl v 27 letech roztroušenou sklerózou. Od té doby se jeho život beznadějně hroutí. Ve 32 letech zůstal upoután na invalidní vozík, o čtyři roky později se stal jeho novým domovem pečovatelský ústav. Ze společenského požitkáře Roberta Turina se tak stal „pan Turin“, odkázaný na cizí péči. Žije si tam po svém a nový domov má vlastně rád. Ignoruje, co se mu nezamlouvá, v ústavní kavárně popíjí veltlínské, laškuje se sestřičkami, debatuje s dávno mrtvým kocourem. Svůj příběh vypráví ve třetí osobě, jakoby o někom jiném. Občas si přehrává dialogy, které by mohl se svým okolím vést, v replikách si sděluje reakce ostatních na vlastní myšlenky, polemizje s nimi. Po celou dobu důsledně sleduje jediný cíl: sehnat někoho, kdo by ho odvezl do Švýcarska, kde je povolená asistovaná sebevražda. A myslí to smrtelně vážně. Svébytně napsaný román nepostrádá černý humor ani laskavé emoční zaujetí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Archa (ČR)
Originální název:

Königin der Berge , 2018


více info...

Přidat komentář

Emily82
16.08.2023 5 z 5

Knihu jsem četla v němčině na doporučení kamarádky z Alp. A tak mě tématicky naprosto překvapila, čekala jsem vrcholky hor a ono se jednalo o příběh z křesla vozíčkáře.
Ale přečtení nelituji, každý večer ze mě vypadlo hlasité uf, to je síla a musela jsem myšlenky knihy převyprávět manželovi.
Téma je a bude asi ještě dlouho aktuální.

GYROTOURBILLON
29.11.2022 5 z 5

Já budu plně souhlasit s paulanka. Ale dám plný počet.


paulanka
19.05.2022 4 z 5

Důležité a zajímavé téma brané z pohledu člověka, kterého se přímo týká a sepsané autorem, kterého se téma netýká přímo - ačkoliv sám autor knihu postavil na základě pracovní zkušenosti s pacienty s roztroušenou sklerózou a rozhovorů s umírajícími lidmi. Z počátku mi byl hlavní hrdina poněkud nesympatický (určitá povýšenost, šovinismus,…) s postupem příběhu jsem začal chápat, proč si autor tyto rysy hlavní postavy vybral. Knihu jsem málem nedočetl, ale přemohl jsem se a jsem za to rád - konec je emotivní a stojí za to.
Eutanázie je citlivé téma a tato kniha patří do spektra příspěvků, které společenskou diskusi dokážou někam posunout. Kniha není must-read, ale je to zajímavé čtení jako celek.

janamaluveckova
01.02.2022 5 z 5

Skvělé téma (život v pečovateláku, euthanasie), ale hlavně skvělá forma. Člověk propadne na místo hlavního hrdiny jako Alenka králičí dírou a má pocit, že se to všecko odehrává kolem něj.

ela1972
25.01.2022 5 z 5

Moc zajímavá kniha. Náhled na člověka s nevyléčitelnou nemocí. Obdivuji, jak byl vnitřně silný. Doporučuji.

douchová
28.08.2021 5 z 5

Pro mě velmi emotivní kniha.
Černý humor mi velmi sedl, závěr, ač jsem hrdinovi až do konce fandila, aby to dovedl
dotáhnout do konce, ....jsem prostě obrečela.
Velmi silné a velmi doporučuji !