Pantarei Pantarei komentáře u knih

☰ menu

Boj o první místo Boj o první místo Jaroslav Foglar

Jedna z mých nejoblíbenějších foglarovek. Protože na rozdíl od jiných zde hlavní postava prochází určitým velmi zajímavých vývojem od "nijakého" chlapce po vůdce třídy. Petr Solnar mi nepřijde tak plochý jako jiné Foglarovy postavy. A jak tu někdo píše, že tam nejsou dívky - no nejsou, Foglar znal nejlépe prostředí chlapecké, v době, kdy se odehrává kniha nebyla ani zdaleka tak obvyklá koedukace, takže je to pochopitelné, že ve třídě nemají žádná děvčata.

24.10.2020


Chalupáři - Nová generace Chalupáři - Nová generace Vladislav Kučík

Nápad vypadal humorně, ale nebyl.

09.03.2020 1 z 5


Erebus - Příběh ztracené lodi Erebus - Příběh ztracené lodi Michael Palin

Moc pěkně zpracovaná kniha, ať už vzhledem (Ta obálka! Tvrdá vazba! Tkaná záložka!), tak obsahem. Mapuje historii lodi Erebus, ale nevěnuje se jí jen jako "té lodi, co se ztratila s Franklinem", ale celé její kariéře. Tu samozřejmě nemůže mapovat bez informací o posádce, o lidech, příbězích... otevírá tak trochu jiný úhel pohledu na objevování zamrzlých krajů.
Jednu hvězdičku ubírám proto, že knize uškodil místy neobratný překlad (dikobrazi vážně nemají "brky", i když se s jejich ostny píše) a redakce (např. nedůslednost poznámek pod čarou).

19.08.2019 4 z 5