pansymarie pansymarie komentáře u knih

☰ menu

Zločiny mezi obrazy (7 povídek) Zločiny mezi obrazy (7 povídek) Marie Pospíšilová

Text doprovází čtyři černobílé ilustrace autorky - Marie Pospíšilové.

14.08.2021 5 z 5


Místo činu Písek Místo činu Písek Jan Lipšanský

16 povídek od 11 autorů.
Moje - od Marie Pospíšilové je povídka Usvědčen v Písku aneb praktiky obchodníka s obrazy - založená jako obvykle na reálných skutečnostech a zážitcích. Konkrétně zde jsem měla potřebu vypořádat se s jedním pražským obchodníkem s obrazy a děj se odehrává ve skutečném pamětihodném domě, který dostal zpět v restituci společně s mnohým dalším můj známý, potomek významného šlechtického rodu, který však mezitím již předčasně zemřel. V povídce jsou zachyceny i typické věci a chování tohoto mého známého. Myslím, že možná již zemřel i onen obchodník.

14.08.2021 5 z 5


Sherlock Holmes vítězný... Sherlock Holmes vítězný... Arthur Conan Doyle

Opět mne překvapuje ta tvrdá kritika, kterou bych si nikdy nedovolila, protože každý má prostě jiný vkus.
Já ve své literární tvorbě zhodnocuji své osobní zážitky, které mám potřebu zveřejnit a je jich opravdu mnoho od doby, co jsem musela ze zdravotních důvodů opustit své výborné místno v oboru umělecké historičky. Teď jsem mnohé zmiňovala ke knížce Nejlepší detektivní povídky roku 2019.
Zde mám povídku Sherlock Holmes řeší zvlášť brutální vraždu uměleckého teoretika - opět založenou na svých reálných zážitcích. Byl zavražděný výtvarný teoretik, který nesmyslně žvatlal do umění, i když třeba v kladném smyslu, ale když někdo žvaní blbosti, leze to na nervy a přesně je vykreslena postava vraha podle mého mnohaletého "spolubydlícího" - jak jej nazývám, trpícího agresivní schizofrenií. Dobře znám chování a myšlení těchto lidí a postavu jsem naprosto přesně vystihla dle skutečnosti. Má také sklony k homosexualitě a tím se projevuje jako žena a vraždil tedy sekáčkem na maso a poté zavražděného pečlivě zastlal peřinami - přesně tak jako několikanásobná vražedkyně, která ke mně přijela se třemi obrazy hned následující den, co takto zavraždila pána Na Poříčí. A kriminalista, co věc vyšetřoval, se vyslovil, že způsob jej přivedl na myšlenku, že pachatelkou je žena.
Sice tento můj známý snad zatím nikoho zcela nezavraždil, i když samozřejmě mne spoustukrát málem, přestože mne dosud považuje za nejbližší osobu svého života, ale naštěstí jsem nyní dál a sám sem při své nemoci nedojede. Je popsané přesně jeho vnímání a chování. To je důvod, proč píšu, že předkládám čtenáři své znalosti a osobité poznatky. Nemám důvod něco jiného vymýšlet, ať se to někomu při odlišném vkusu třeba nelíbí.

14.08.2021 5 z 5


Citroník Vaška Sýkory Citroník Vaška Sýkory Marie Pospíšilová

Je jiná autorka, nikoliv shodná jako autorka detektivek a uměleckohistorické literatury.

12.03.2017