okyes okyes komentáře u knih

☰ menu

Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Příští titul už se bude odehrávat přímo v Polsku, hlavní hrdinkou bude polská harcmistryně a zároveň řádová abatyšé Olga, která už deset let vytrvale líže zadnice polským kněžím, kteří zprznili půl miliónu polských chlapců, a do nichž, totiž kněžím - za pomoci armády postižených skautíků nenápadně nainstaluje utajené minibomby, které ovšem v součtu mají děsivou sílu. Ty vybuchnou všechny najednou přesně v minutu, kdy se Rusko chystá shodit na Polsko megabombu, a tím celou zemi vymazat z mapy světa. Ony bomby však o vteřinu dříve zabijou naráz ruského prezidenta a zároveň světově největší hnízdo prznitelů dětí a Olga se stává první polskou prezidentkou.
Omlouvám se, že jsem prozradil konec chystaného románu. Jak vidíte, celá jeho kostra se dá vymyslet během minuty, zbytek už je jen řemeslný popis Olžiny odbornosti. Následuje nadšený řev milovníků nevkusu.
Ne, Kotleta skončil. U mne jistě.

16.02.2024 odpad!


Češi v dějinách nové doby Češi v dějinách nové doby Podiven

Autoři museli být pořádně zoufalí z toho, že realita je jiná, než sny, ve kterých žili. A to nejen realita jejich promarněných životů, ale celé historie lidstva. Nic jiného než jejich sny tato kniha neobsahuje. Trapné, ubohé, zoufalé a především vylhané.

18.04.2023 odpad!


Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Kniha jen pro určitý typ nenáročných čtenářek. I ty mají konečně právo na svůj druh "literatury", dá-li se tohle tak nazvat.

19.01.2023 odpad!


Paul McCartney: Odvrácená strana mýtu Paul McCartney: Odvrácená strana mýtu Ross Benson

Mne tento pohled na McCartneyho velmi zaujal.
Životní cesta, jíž se všemi oblíbený, dobře vychovaný středostavovský chlapec posunul k tomu, aby se s něj stal nesnesitelný hudební despota, byla vskutku zajímavá a asi nutná. Boj mezi ním a Lennonem o vůdcovství kapely byl sice "oficiálně" nevyřčený, ale zato zjevný a neustálý. Ano, byl to Lennon, kdo opustil Beatles a tím je vlastně rozpustil, ale na vině byl McCartney (ten naopak o udržení usiloval, považoval skupinu za prostředek ke své seberealizaci) - nešlo s ním zkrátka už vydržet. Avšak jeho nesporná hudební genialita to vše překrývá - snad většina šéfů hudebních těles mívá s ostatními členy problémy, a Paulova ne zrovna dvakrát sympatická snaha o pracně budovaný mediální obraz milého, vtipného, nekonfliktního a stále dobře upraveného progresivního muže s chlapeckou vizáží je dnes u umělců běžná. Jenže - kdo by tomuto dnes nejbohatšímu hudebníkovi světa chtěl konkurovat v množství hitů nejrůznějších stylů od rocku, přes country, jazz i čistý populár? Géniové mají právo na mimořádnost.
(P.S. Osobně níže kritizovaný překlad shledávám naopak velmi kvalitním.)

05.08.2022 4 z 5


Římský stát a katolická církev ve IV. století Římský stát a katolická církev ve IV. století Josef Češka

Připomenu, že autor se sám označil za katolíka, a že jeho knihy po revoluci vydala katolické nakl. Vyšehrad. a silně prokatolické Centrum pro studium demokracie a kultury. Dnes již kupodivu existují katolíci, schopní vidět minulost své církve v realitě doložených historických faktů a vyrovnat se s nimi. Ne všichni blázniví fanatici jsou však schopni takové práce i jen přečíst, natož se smířit s realitou.
Tato významná práce se stala základem pro nejčtenější a komplet vyprodanou porevoluční Češkovu knihu Zánik antického světa právě z Vyšehradu, a je v základních faktech shodná s autorovými vysokoškolskými skripty.

03.08.2022 5 z 5