ojakub ojakub komentáře u knih

☰ menu

Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her kolektiv autorů

Rozbor Kalouskovy kariéry v politice za posledních 20 let je postavený na veřejně dostupných zdrojích. Přehledně sepsáno. Zajímavé informace i základní vysvětlení důležitých kauz.

15.01.2016 4 z 5


Čas žít, čas umírat Čas žít, čas umírat Erich Maria Remarque (p)

Remarque nezná happy end, tak jako happy end nezná Remarqua. Krutě realistický pohled do zákulisí druhé světové války z pohledu nacistického frontového vojáka. Ač někdo může kontrovat, že jde o přepis jiného R. románu Na západní frontě klid, není tomu tak. Jde o jiný příběh, který především v době Ernstovy dovolené nabízí odlišný pohled na úděsy války, ale i na drobné radosti života. Opět jsme svědky příběhu nejen vojáka, ale hlavně člověka, jenž je ztělesněným obrazem Remarquova pacifistického přístupu. Na samotném příběhu vás nejvíc šokuje ona nevyhnutelnost a krutost války, jako zbytečná smrt mnoha lidí přímo na frontě, ale i nevyhnutelná bolest obyčejných obyvatel měst zasažených válečným konfliktem. Kniha mi přinesla chmurné myšlenky, což však k Remarquovi prostě neodmyslitelně patří, konec konců o to víc se pak člověk může radovat ze svého svobodného života. Není pochyb o tom, že R. je jedním z velikánu literární prózy, a i Čas žít, čas umírat, rozhodně stojí za přečtení.

14.04.2015 5 z 5