Ninous Ninous komentáře u knih

☰ menu

1492: Dobytí Granady 1492: Dobytí Granady Lukáš Zárybnický

Dobytí Granady je druhá kniha od autora, kterou jsem četla a je znát, že přestože se drží svého typického rukopisu, autorsky vyzrává. Lukáš v knize smiřuje nesmiřitelné-tři náboženství žijící na poměrně omezeném prostoru, ovšem je historicky přesný a umně pracuje s prameny a reáliemi. Postavy velkého historického příběhu jeho rukou ožívají a ač může jejich chování někdy vyznívat poněkud stereotypně, vybarvuje jejich vnitřní svět, který rozhodně není černobílý. Ostatně cit pro psychologii postav jsem obdivovala už v autorově prvotině. Knihou se vine protiválečná linka zdůrazňující zbytečnost války a snahu o klidné soužití bez náboženských i jiných sporů, protože jsme všichni jednoduše lidmi. Autor v knize vdechl příběhu dobytí Granady život.

16.09.2023 5 z 5


Československo v období socialismu 1945-1989 Československo v období socialismu 1945-1989 Jan Rychlík

Divím se, že někteří čtenáři očekávají od odborné publikace čtivost a vtažení do děje. Jedná se o texty vycházející z vysokoškolských přednášek, nikoli pohádky na dobrou noc. Je to ucelené dílo, které sedne odborné i laické veřejnosti, "přehledovka".

18.11.2022 5 z 5


Březový háj Březový háj Lukáš Zárybnický

Autorova prvotina se dle mého názoru vyznačuje zejména umným vykreslením skupiny hlavních postav, posádky tanku Wehrmachtu. Ukazuje, co vše dokáže válka a pervitin v lidských nitrech otevřít a odhaluje je až na kost (někdy bohužel doslova, ale i to k válce patří).
Kniha vhlíží do duše mladíka, který ve svém věku ještě rozhodně neměl být součástí velké evropské armády, byl donucen dospět příliš rychle, ztrácí iluze o světě, o lidech i ideologii, v kterou věřil. Působení pervitinu na mysl všech pak v kombinaci s psychickým vypětím v bitvě ukáže povahu všech v nejsyrovější podobě.

Kniha obsahuje poměrně hodně vulgarit, které k prostředí armády patří. V tomto ohledu mám jedinou výtku, a to že hlavní postava v úvahách sprostá slova téměř nepoužívá, což působí maličko nepřirozeně.

Pohled ze strany nacistického wehrmachtu mi přijde minimálně v české produkci neotřelý, možná až odvážný.

Nakonec musím nesmírně ocenit autorovu detailní znalost všech dobový reálií, je vidno, že psaní knihy muselo předcházet dlouhé a pečlivé studium.

11.11.2021 4 z 5


Věčné dobrodružství Věčné dobrodružství Karel Čapek

Průřez tvorbou, ochutnávka od všeho kousek. Ideální pro seznámení se s autorovým stylem nebo jako čítanka.

17.07.2020 4 z 5


Církev a náboženský život Západu na sklonku středověku Církev a náboženský život Západu na sklonku středověku Francis Rapp

Těžší na čtení, obsahem skvělá.

14.04.2019 4 z 5