1492: Dobytí Granady

1492: Dobytí Granady https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522293/bmid_1492-dobyti-granady-G5v-522293.jpg 4 10 7

Román zachycuje Španělsko a rozvinutou kulturu muslimské říše al­Andalus na jihu Pyrenejského poloostrova v patnáctém století, kdy vrcholilo soupeření katolických království Kastilie a Aragonie s muslimským emirátem. Zániku muslimské říše a následnému sjednocení Španělska předcházely mocenské intriky katolických králů a muslimských emírů, zřízení inkvizice a rozpoutání dobyvačných válek. Hlavní postavou románu je poslední granadský emír Muhammad XII., tragická postava, která stála u nevyhnutelného pádu Granady a tím i dovršení reconquisty v roce 1492.... celý text

Přidat komentář

ivokick
30.03.2024 4 z 5

Rozšířil jsem si obzory a navnadil se na cestu do jižního Španělska. Konec islámského emirátu a završená reconquista na celém Pyrenejském poloostrově, soužití židů, křesťanů a muslimů, boje o moc, fungující trh s otroky, ale také lidské příběhy a letící kometa zvěstující konec staletého panování muslimů nad touto částí Španělska.

sakro
09.02.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Pro mne o to víc, že jsem se poměrně hluboce zajímal o dějiny Španělska a tedy i dějiny granadského emirátu al-Andalus. Osobně jsem poznal palác Alhambra, dosti důkladně prochodil staré židovské město v Granadě a navštívil granadskou Královskou kapli, kde je pohřbena Isabela Kastilská vedle Ferdinanda Aragonského, kteří jsou významnými postavami nejen tohoto románu, ale celých španělských dějin. Kniha mi všechna tato místa jaksi zlidštila. Děkuji panu Zárybnickému a už teď se těším na jeho Březový háj.


ivana2415
18.11.2023 4 z 5

Obsahově skvělé čtení, bohužel musím jednu hvězdičku ubrat za jazykovou korekturu.

Jane2016
03.10.2023 5 z 5

1492: Dobytí Granady, moje druhá přečtená kniha od Lukáše Zárybnického. V minulosti jsem od něj četla Březový háj a z celého autorova počinu jsem nadšená ještě dnes, pár let po dočtení.

Na celém textu jde totiž krásně poznat, jak se Lukáš jako autor posunul a vyrostl. Historické téma mě ze začátku trochu zaskočilo, ale později jsem z něj byla nadšená! Dozvěděla jsem se totiž spoustu nových historických zajímavostí a fakt. Lukáš má dar, kterým dokáže čtenáře chytit a nepustit jej, dokud nebudou mít dočteno!

Knihu doporučuji všem nadšencům do historických románů, protože věřím, že budete nadšeni stejně jako já!

Moc se těším s čím @lukaszarybnicky přijde příště! Protože zatím má kvalita jeho knih vzestupnou tendenci!

Terkaodkafe
02.10.2023 5 z 5

Vyprávění vás strhne a nepustí. Nevíte, které postavě máte fandit dřív, ale rozhodně víte, které fandit nemáte. Skvěle podané historické téma, autor textu má velký cit pro jazyk a bohatou slovní zásobu. Pro každého milovníka češtiny a historie bude radost tuto knihu číst.

Celá recenze v recenzích.

kockazereknizky
28.09.2023 5 z 5

Knihu 1492: Dobytí Granady od Lukáše Zárybnického jsem měla možnost přečíst si v rámci recenzního čtení. Protože jsem nedávno četla i jeho Březový háj, ještě před začtením se do první stránky jsem věděla, že zklamaná určitě nebudu :).

Autor umí poutavým stylem podat historická fakta, barvitě vylíčit dobu a místo, kde se děj odehrává a k tomu nás i věrohodně seznámit s možnými pohnutkami hlavních postav. A to vše napsáno velmi hezkým stylem, tomu říkám kvalitní čtení :).

A co jsem tedy na knize nejvíce ocenila?

- fakta a zajímavosti z historie Španělska podaná čtenáři srozumitelnou a poutavou formou;
- popis osobnosti a pohnutek hlavních postav, například s Muhammadem se seznamujeme již v jeho dětství a můžeme tak sledovat, jaké zkušenosti formovaly jeho psychický vývoj;
- příběhy "obyčejných" lidí té doby, které něco spojovalo bez ohledu na jejich náboženské vyznání perfektně dokreslují atmosféru příběhu;
- věrný popis měst, paláce, bitev, který nás vtáhne do děje;
- zaměření se na osvětlení strategie Isabely a Ferdinanda, jak sjednotit Španělsko;
- citace z náboženských textů, pozdravy a ustálená větní spojení v hebrejštině, latině, arabštině;
- ... a mnoho dalšího

Na závěr nezbývá než se opět opakovat, těším se na další autorovy knihy :).

Ninous
16.09.2023 5 z 5

Dobytí Granady je druhá kniha od autora, kterou jsem četla a je znát, že přestože se drží svého typického rukopisu, autorsky vyzrává. Lukáš v knize smiřuje nesmiřitelné-tři náboženství žijící na poměrně omezeném prostoru, ovšem je historicky přesný a umně pracuje s prameny a reáliemi. Postavy velkého historického příběhu jeho rukou ožívají a ač může jejich chování někdy vyznívat poněkud stereotypně, vybarvuje jejich vnitřní svět, který rozhodně není černobílý. Ostatně cit pro psychologii postav jsem obdivovala už v autorově prvotině. Knihou se vine protiválečná linka zdůrazňující zbytečnost války a snahu o klidné soužití bez náboženských i jiných sporů, protože jsme všichni jednoduše lidmi. Autor v knize vdechl příběhu dobytí Granady život.