Nikola048 Nikola048 komentáře u knih

☰ menu

Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Jako první knížku jsem od Kulhánka přečetl Vládci strachu a pokud jste od něj ještě nic nečetli, tak Vám doporučuji to samé. Je to jeho první počin, kde se autor zabývá upíry a dalšími bytostmi a čte se to moc hezky (nehledě k tomu, že se to odehrává i u Nás). Na to navazuje Noční klub 1, 2 a musím říct, že to byl neskutečný nářez! Ještě, než se dostanete k Vyhlídce na věčnost, opravdu si musíte přečíst Noční klub. (Možná by se vyplatilo mít do té doby přečtenou Cestu krve a Divocí a zlí, protože se na tato díla autor trochu odkazuje, ale není to úplně nutnost) A konečně Vyhlídka na věčnost - to je opravdu třešnička na dortu - v životě jsem nečetl knížku, kde mě úplně jednak pohlcuje děj, ale zároveň mi hlášky a všude přítomný černý humor opravdu nedají vydechnout - pokud se na chvíli Kulhánek zbláznil v Divocí a zlí, Tak tady exceluje.

17.08.2023 5 z 5


Drsný spasitel Drsný spasitel Miroslav Žamboch

Vzhledem k tomu, že jsem od Žambocha četl spíše Koniáše a vše kolem něj, což je spíše takové středověké fantasy, tak jsem byl velmi mile překvapen tímto dílem. Je fakt dobře napsané, a jak celkový děj, tak i konkrétní situace nedávaly člověku moc možností cokoliv předvídat (opravdu nemám rád, když předvídám děj). Pokud na to máte čas, čte se to jedním dechem, doporučuji.

17.08.2023 5 z 5


Taiko Taiko Eidži Jošikawa

Nejdříve jsem shlédl seriál Zajatec japonských ostrovů s Richardem Chamberlainem v hlavní roli, pak jsem četl Šóguna od Jamese Clavella a nemůžu se ubránit dojmu, že jak knížka, tak seriál byly ušity Evropanům na míru - hezké, táhlé, příběh, atd. Co mě ale nejvíce zklamalo, tak to nejdůležitější - na konci jedna kapitola, aby se neřeklo, jak to vlastně nakonec dopadlo. Do té doby člověk četl/sledoval, kam to dospěje a konec jako ve Hře o trůny... Saipan - to samé v bledě modrém - román pro výdělek. Naproti tomu knížka Taiko od Eidži Jošikawy nádherně popisuje ucelený příběh sjednotitele japonských ostrovů od jeho dětství, trasující jeho postupný vzestup na vrchol, ale zároveň popisující japonskou mentalitu té doby, intriky a smýšlení. Ano, u všech těch jmen jsem se zapotil, ale celkový výsledek vnímám jako úžasně napsané dílo, po jehož přečtení si člověk může říci - aha, tak takhle to bylo, oproti Clavellovým románům. Výborná kniha, skvělý zážitek.

17.08.2023 5 z 5