Nikina1206 Nikina1206 komentáře u knih

☰ menu

Mordýřova dcera Mordýřova dcera Jan Činčura

Před čtvrtrokem jsem ji četla poprvé. Začala jsem ji číst před spaním a pak už to nešlo ji odložit. Zhltla jsem ji za noc a celý den mě potom z nevyspání bolela hlava. Teď jsem si ji přečetla znova. Nemám nic, co bych tomu vytkla, kniha má spád, pasáže s boji byly super propracované, např. při útěku bratra hlavní hrdinky, ačkoliv to s nimi nedopadlo úplně dobře, ale to tak už v životě bývá. Je to výborně napsané, skvěle se mi to četlo. Nechybí ani milostná linka dvou hlavních hrdinek, Anastasye a Salomeny, a nenudil mě ani kousek příběhu, i když to má přes 400 stran, naopak, už se těším na další díl, který se tady stále ještě neobjevil, tak snad na tom autor zapracuje.

05.11.2023 5 z 5


Kouzelný duben Kouzelný duben Elizabeth von Arnim

příjemná oddychovka, dobrý čtení k moři

26.10.2023


Ó pionýři! Ó pionýři! Willa Cather

Kniha se četla skvěle jedním dechem, v příběhu bylo více linek, ve kterých se dobře orientovalo a čtenář se vcítil do každé linky zvlášť. Byla jsem zvědavá, co bude ta Američanka psát o Češích, kteří se tam taky usazovali vedle Skandinávců. Očekávala jsem, že se tam objeví i nějací Indiáni, ale o těch není v knize ani zmínka, asi tam v té době už nebyli. Dozvěděla jsem se pak v doslovu, že tam autorka v mládí žila, takže tamní kraj i osudy lidí v něm důvěrně znala a o nich vlastně psala.

25.10.2023 5 z 5


Corbalova svatba Corbalova svatba Rafael Sabatini

Ačkoli si mají být v revoluční Francii všichni rovni, členové nové vlády se stávají novodobými inkvizitory, kteří jsou opět nedotknutelní a mohou rozhodovat o osudech ostatních lidí. Jak komplikované je v těchto podmínkách vůbec přežít nám ukazuje mladá aristokratka, jejíž rodina byla popravena.
Kniha mi připadala krátká, konec byl uspěchanější a až překvapivý, ale ekniha se četla dobře. Možná díky novému překladu, protože jsem četla, vlastně poslouchala na mobilu, letošní vydání.

29.09.2023


Poprvé Poprvé Joy Fielding

Příběh mě zaujal hlavně pro své hlavní téma, které myslím, že je autorkou skvěle vystižené a věnuje se mu opravdu do hloubky. Myslím, že zaujme každého čtenáře už proto, jak životy většinou končí. Čtenář od začátku knihy tuší, jak příběh skončí, ale pořád jej může zajímat, jak téma autor popíše, a s tím si autorka poradila výborně.

12.09.2023


Ještě mě nezabíjej Ještě mě nezabíjej Joy Fielding

Za mě je kniha napsaná opravdu výborně. Autorka dobře vystihla kóma, a stav s tím spojený. Já ji četla jedním dechem, jakmile se blížil konec, byla jsem překvapená, jak to autorka finálně pojala, možná až trošku fantasy, ale jako celek mi kniha přišla napsaná na skvělé úrovni. Možná byly některé pasáže zdlouhavější, ale v celkovém čtení mi to vůbec nevadilo.

26.07.2023 5 z 5