monadebicky monadebicky komentáře u knih

☰ menu

Pampe a Šinka Pampe a Šinka Alžběta Skálová

Jedna z nejhezčích dětských knih, kterou jsem v poslední době objevila, jak po výtvarné stránce, tak obsahově. S předškolní dcerou jsem četla po večerech několikrát za sebou. Poetické, jednoduché mikropříběhy dvou zvláštních bytůstek, co mají rády ponožky. Mně osobně se líbilo mnohem více, než např. Lichožrouti, byť ti jsou už pro větší děti. Pampe a Šinka dávají spoustu prostoru pro fantazii a přemýšlení či domýšlení. Je to typ knihy, kde se bude dítě, pokud čte dospělý, asi hodně doptávat a nahlas přemýšlet. Pět hvězdiček je málo. S Daisy Mrázkovou bych moc nesrovnávala, ač mám její knihy také moc ráda, není v nich moc prostoru pro vtip a humor... U D.M. se mi jako pocit vždy vybaví taková spíše retro smutná krása, v Pampe a Šinka je to "skálovské"

05.07.2023 5 z 5


Muž na pokraji vzplanutí Muž na pokraji vzplanutí Jiří Hájíček

Pro mě velké překvapení. Sedlo mi více než autorovy prózy. Kdo má rád stručné, výstižné a pocitové momentky...

05.07.2023 5 z 5


Dědeček v růžových kalhotách Dědeček v růžových kalhotách Lucie Hášová Truhelková

Dárek po pětiletou dceru. Knihu jsem zakoupila hlavně kvůli ilustracím Andrey Tachezy, která je pro mě zárukou kvalitní knihy. Původně jsem si myslela, že příběh malé dítě nezaujme, ale opak byl pravdou. Knihu jsme četly už několikrát za sebou, postava dědečka a jeho na první pohled zvláštní chování dceru zaujaly, stále se vyptávala proč dědeček určité věci dělá, a proč je z nich babička smutná, výsledkem byla nazpaměť naučená kniha a její "čtení" ostatním členům rodiny. Pro malé dítě rozhodně doporučuji. Ač nejsem ekologická aktivistka ani typ "biomatka," příběh byl velmi pěkně a jednoduše popsán a hlavně umožní malému dítěti dojít k poznání, že za tím, co vidí na první pohled, se skrývají určité důvody, proč to či ono někdo dělá a určitým způsobem se chová.

10.01.2023 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Syrově , stručně, ale zároveň velmi výstižně popsaný tragický příběh dítěte. Popis běžných denních situací a zdánlivých drobností, které ve svém souhrnu vytvářejí podhoubí pro fatální rozhodnutí. Velmi sugestivně zachycená optika dospívající a osamocené dívky, která mezi svými nejbližšími zažívá zmatek, nepochopení, méně i více ponižující situace, které ji dovedou do slepé uličky. A přitom by ze strany některých dospělých stačilo tak málo...

10.01.2023 5 z 5