Michal Maňas Michal Maňas komentáře u knih

☰ menu

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Pěkně napsané. A krásně graficky zpracované. A proto doporučuji ani knihou nelistovat abyste si nezkazili překvapení ze zápletky.

09.11.2018 5 z 5


Drama Svatomartinské propasti Drama Svatomartinské propasti Haroun Tazieff

Vynikající kniha. Dobrodružné, napínavé, dramatické, přesně podle skutečnosti od účastníka expedice, poučné. Mě se tam líbilo jak je tam hezky popsáno proč speleologové lozí do jeskyní.

29.06.2016 5 z 5


Měkkýši České a Slovenské republiky. Molluscs of the Czech and Slovak Republics Měkkýši České a Slovenské republiky. Molluscs of the Czech and Slovak Republics Jaroslav Picka

Kniha má českou a anglickou část textu. Sedm úvodních kapitol přehledně a srozumitelně seznamuje čtenáře s tělem měkkýšů, jejich ekologií a významem pro člověka, se změnami malakofauny od poslední doby ledové, jak měkkýše sbírat a historií jejich výzkumu v Česku a na Slovensku (strany 4-26). Kniha obsahuje přehled všech 283 druhů měkkýšů žijících ve volné přírodě v Česku a Slovenku a 14 skleníkových druhů (strany 27-164). Všechny mají stručný český a anglický popis. 68 barevných tabulí zobrazuje těla, ulity a lastury, případně detaily ulit a lastur nutné k určování (strany 166-134).

01.02.2014 5 z 5


Mollusca Slovenska Mollusca Slovenska Mikuláš J. Lisický

Zatím jediná kniha, která shrnuje data o rozšíření žijících druhů měkkýšů (plžů a mlžů) na Slovensku a na východní Moravě. Obsahuje kvadrátové mapy rozšíření všech druhů, typ jejich rozšíření, jejich ekologickou skupinu.

28.08.2012 5 z 5


Planeta Google Planeta Google Randall E. Stross

Přehledný průřez historií Googlu od jeho založení v roce 1998 do roku 2008. Obsahuje ve čtivé formě informace o založení společnosti, rozšiřování datových úložišť, vytváření vyhledávače Google, skenování knih pro Google Books, historii YouTube, Google Earth a Gmail. Tohle vše v souvislostech s technickými, právními a dalšími problémy a zběžně v souvislostech s jinými firmami v IT.

26.07.2012 5 z 5


Duch démona Duch démona Robert Anthony Salvatore

Kvalitně napsaná fantasy. Děj příběhu je zajímavý a rozhodně jej čtenář nemůže nějak předem odhadovat. A to jsem tento druhý díl heptalogie četl, aniž bych věděl, že předchozí díl "Démon se probouzí" vůbec existuje.

30.01.2012 5 z 5


Princezna Masako Princezna Masako Ben Hills

Životopis princezny Masako a také jejího mažela prince Naruhita. Kniha poskytuje naprosto nevšední pohled na život císařské rodiny žijící pod vlivem velmi přísných tradic, které jako by ani nepatřily do 20.-21. století. Na dodržování těchto tradic dohlíží Úřad císařské rezidence a omezuje tak svobodu obyvatel císařského paláce.

29.01.2012 5 z 5


Japonské zápisky Japonské zápisky Nikolaj Fedorenko

Jde o překlad knihy, která vyšla v roce 1974. Poslední konkrétní letopočet, který jsem v knize našel, je 1967. Připadá mi však, jakoby kniha byla psaná na začátku 60. let 20. století. Potom by byly všechny informace staré asi tak 50 let. Občas jsou v knize otevřené nebo "neutrální" kritiky na vše, co je americké, ale jinak by asi taková kniha nemohla v tehdejší době vůbec vyjít. Je to cestopis, který popisuje Japonsko z pohledu předválečné generace. Jak autor, tak sensei vystupující v první polovině knihy, patří k předválečné generaci. Autor je velmi dobře obeznámen také s čínskou kulturou a toho vhodně využívá tam, kde je užitečné vysvětlit některé historicko-kulturní japonské jevy. Kniha je rozdělena na krátké, asi 2-3 stránkové kapitolky, takže se dobře čte za jakýchkoliv podmínek. Zaměřuje se zejména na japonské tradice a zvyky, ikebanu, čaj, stolování a gastronomii, mytologii, tradiční umění a architekturu. Srozumitelně popisuje tato témata v souvislostech.

29.01.2012 5 z 5


Měkkýši čeští Měkkýši čeští Josef Uličný

Tato monografie je jedna z prvních souhrnných významných prací o měkkýších v Česku. Podobné předchozí práce napsali Schöbl (1860) "Die Land- und Süsswassermollusken Böhmens" na pouhých čtyřech stranách a Slavík (1868) "Monografie českých měkkýšů zemských i sladkovodních", 56 stran.

26.01.2012 4 z 5


Vodní měkkýši České republiky - rozšíření a jeho změny, stanoviště, šíření, ohrožení a ochrana, červený seznam Vodní měkkýši České republiky - rozšíření a jeho změny, stanoviště, šíření, ohrožení a ochrana, červený seznam Luboš Beran

Publikace obsahuje ke každému druhu jeho zeměpisné rozšíření, stanoviště, nadmořskou výšku nálezů s histogramem, rozšíření v Česku a změny rozšíření. Ke každému druhu je 5 kvadrátových map. Další kapitoly popisují vodní malakofaunu také podle typů stanovišť, zoogeografie, šíření, ohrožení a ochrany přírody biotopů i druhů, červený seznam. Na stranách 251-258 jsou na křídovém papíře barevné fotografie ulit a lastur jednotlivých druhů.

21.01.2012 5 z 5


Jak zatočit se slimáky Jak zatočit se slimáky Sarah Ford

Na úvodní stránce knihy Vás, kromě názvu, upoutá také ilustrace vzdávajícího se plže. Tímto žertovným stylem je vedena celá kniha a proto se řadí na našem trhu mezi nejvtipnější knihy o plžích a zcela jistě se jedná o úplně nejvtipnější knihu na hubení plžů vůbec! V knize je spousta inspirativních metod, které ale lze stěží odlišit od vtipů a sporných metod. Ilustrace jsou perfektní.

17.01.2012 3 z 5


Kapesní průvodce [počítačovou] typografií Kapesní průvodce [počítačovou] typografií Václav Dančo

Tato malá a útlá kniha informuje na prvních 69 stranách o typografických termínech. Ty jsou sice jakž-takž vysvětleny, ale někdy stručně nebo složitě, takže často by se hodily i příklady. V další části je popsána sazba, umístění obrázků, příprava pro tisk. Připadá mi, že kniha se spíše hodí pro zopakování typografických termínů a typografie než pro její praktické vysvětlení.

11.01.2012 3 z 5