marketa3635 marketa3635 komentáře u knih

☰ menu

Zlomení andělé Zlomení andělé Gemma Liviero

Povrchní, emočně vyprázdněné vyprávění, které využívá momentální popularity knih s válečnou tématikou, aniž by do problematiky hlouběji proniklo nebo ji nějakým způsobem obohatilo.

04.12.2018 2 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Škoda, že nejdou dávat půl hvězdičky, protože tahle kniha je za mě tak na 3,5 *, ale když zavřu obě oči, dám 4. Rozhodně se jedná o čtivě napsaný román, ale tak nějak... černobílý. V podstatě už od začátku máte nastaveno, co je dobro a co zlo a v této vlně se vyprávění nese celou dobu. Vnímání spravedlnosti je u hrdinů tak veskrze americké, že je to až nesympatické, protože vidí jenom to, co vidět chtějí a nesnaží se nějak hlouběji reflektovat realitu.
Linka z minulosti je vlastně jenom otřepané klišé - to, co každý z nás už milionkrát četl, když se holocaustem zabýval. Ani v případě Josefa ani v případě Minky se autorce nedaří vzbudit ve čtenáři jakékoliv emoce. Možná se najde pár slibnějších momentů, ale celé to působí poněkud polopaticky. Trochu v duchu "musíme čtenářům ukázat, jak to bylo za války strašně špatné". Celkově z toho mám pocit, že kniha je cílena na amerického čtenáře, který nemá s druhou světovou válkou ani holocaustem žádnou bližší zkušenost. Je to příliš učebnicové a příliš černobílé.
Souhrnem - četlo se to dobře, ale paradoxně mě nejvíc zaujal zcela okrajový příběh o upírech.

30.01.2018 4 z 5