marie4265 marie4265 komentáře u knih

☰ menu

Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Musím říci, že kniha se mi prvních osmdesát až sto stran nečetla zrovna dobře. Nedokázala jsem se do ní ponořit, myšlenky mi často odbíhaly jinam. Docela jsem se i obávala, abych neměla takové pocity po celou knihu, jelikož jsem se na ni velmi těšila.
Po ale zhruba těch sto stranách už jsem si konečně zapamatovala ta nejdůležitější jména, místa a události, abych se do toho konečně mohla pořádně ponořit. A bylo to skvělé. Popis prostředí tak akorát, oceňuji občasnou přímou řeč, která krásně posunula dílo ještě dál. S Oskarem Schindlerem jste dokázali díky popisu jeho charakteru skvěle sympatizovat. Musím ještě vyzdvihnout postavu Sterna, který - ačkoliv se takovéto ,,žebříčkování" do příběhů psaných podle skutečné události dle mého názoru nehodí - byl rozhodně má nejoblíbenější postava spolu s Oskarem.

Příběh samozřejmě vypráví o nepopsatelně těžkém období, ale člověk se nemusí obávat (alespoň v mém případě), že byste museli knihu v rámci znechucení nad chováním esesáků odložit.
Knížku tedy naprosto doporučuji všem, kteří se nebojí vrátit do těchto těžkých let i přes poměrně těžko čitelný styl psaní.

Ještě v poslední řadě musím doporučit film, kde herec Liam Neeson ztvárnil Schindlera naprosto bravurně a nedokázala bych si v této roli představit nikoho jiného. Plus ještě zmiňovaný Stern - ten byl také více než skvělý!

,,Kdo zachrání jeden lidský život, jako by zachránil celý svět."
,,Her Direktor vlastně říkal: děkuji vám, že jste mi pomáhali dělat si z režimu blázny."

16.04.2021 5 z 5