M.deMartini M.deMartini komentáře u knih

☰ menu

Pohřbený obr Pohřbený obr Kazuo Ishiguro

(SPOILER) Ústředním tématem knihy je paměť, a to jak z makro-, tak mikropohledu. Je mír mezi národy skutečný, nejsou-li zhojeny a či alespoň popsány a náležitě artikulovány vzájemné bolesti, zrady a hanby? Je láska mezi lidmi skutečná, zahalila-li je mlha zapomnění postihující jejich společné vzpomínky, a to jak ty hezké, tak ty ošklivé?

Děj knihy na obě tyto otázky odpovídá negativně. 1) Je téměř jisté, že po smrti Querig se příslušníci dvou národů rozpomenou na své relativně nedávné boje a celý konflikt, jenž po dlouhé roky sužoval příběhem sledovaný kus země, začne nanovo. 2) Přes veškerou snahu a snad až příliš exaltovanou oddanost obou manželů je převozník na konci příběhu rozdělí. Snad proto, že je mu z krátkých pohovorů jasné, že bolest nad ztrátou jediného syna a vzájemné obviňování by, nebýt oné "blahodárné" mlhy, vykopaly mezi manžely příkop hlubší a delší, než by jeden převozník mohl přeplout s oběma manželi na palubě.

Je lepší žít ve světě, který není reálný, ale který nám skýtá plytké a prohlédnutelné iluze šťastného, prostého života NEBO žít v realitě a pouštět si k tělu vzpomínky a fakta, jež bezútěšně bodají do srdce? Na to již kniha odpověď nedává... toť volba každého z nás.

17.07.2020 5 z 5


Simpsonovi a Filozofie (Homer myslitel) Simpsonovi a Filozofie (Homer myslitel) William Irwin

Ani jako velký fanoušek jsem nečekal žádnou bombu, ale i přesto mě kniha zklamala. Některá témata esejů byla celkem i zajímavá, zpracování však nudné a nezáživné. Filosofické směry našroubované na každodenní život Simpsonových působily ve výsledku velmi jalově a jaksi bez myšlenky. Navíc většina esejů se velmi těžce četla, což bych dával za vinu spíše špatnému překladu než složitosti celé látky. Na závěr bych rád zmínil dlouhodobě nízkou kvalitu přeložených knih od XYZ. Nebýt té naprosto skvělé části o aluzy a popkultuře (2 z 18!), bylo by hodnocení ještě horší.

14.08.2018 2 z 5