luki3312 luki3312 komentáře u knih

☰ menu

Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Podle mě brilantní, neskutečně promyšlený příběh. Neuvěřitelné, s jakým citem a smyslem pro detail byl autor schopný stvořit svět Středozemě. Naprosto mi učaroval a souhlasím s názorem, že od knihy se nedá jen tak odejít, a stejně tak souhlasím s tím, že to není oddechovka ke kafíčku k ukrácení nudy. Tady je totiž čtenář "donucen" plně vnímat celý děj, který mu ubíhá před očima.

Ale chápu i ty, kteří nenadšeně tvrdí, že je to plné popisů krajiny. Ano, je ho tam hodně, stejně jako poezie, ale ruku na srdce, kdo by byl schopný napsat poutavější a dechberoucnější "cestopis"?

Tím ovšem nechci tvrdit, že Pán prstenů je cestopisem, naopak je to opravdu veliké dílo, které si pozornost mu věnovanou stoprocentně zaslouží. Jenom chci poukázat na to, že na toto dílo opravdu musí být člověk dozrálý. Kdysi jsem se totiž pokoušela o přečtení, ale skončila jsem už u Mohylových duchů a i k těm jsem se musela "prokousat". Teď s odstupem let jsem knihu téměř nedokázala pustit z ruky. A už se se chystám plynule na druhý dílek. Neuvěřitelný literární zážitek.

02.01.2018 5 z 5