Lobelie Lobelie komentáře u knih

☰ menu

Ne před slunce západem Ne před slunce západem Johanna Sinisalo

Rozhodně jeden z nejzvláštnějších příběhů, jaké jsem kdy četla. Pořád žasnu, kolik témat a hloubky dokáže autorka vtěsnat do takřka pár stránek - a přitom tak, že nemáte pocit tlačení na pilu. Jádro slunce se mi líbilo moc, tahle knížka ve mně zase rezonuje na spoustě úrovní, přestože dějově vlastně neobsahuje nic, s čím bych mohla očekávat, že budu schopná se ztotožnit. Před paní spisovatelkou smekám a opět jsem se utvrdila v tom, že suomikumma je pro mě rozhodně jeden z nejzajímavějších současných literárních proudů vůbec.

10.10.2020


Dům stínů Dům stínů Dean Koontz

Tyjo, tohle se mi líbilo. Četla jsem to v rok vydání, takže už si detaily přesně nepamatuju a chvíli mi trvalo vzpomenout si na název, ale to, že mám dodnes v živé paměti dojem, který na mě tahle knížka udělala, svědčí o tom, že na mě tehdy dost zapůsobila. Se zdejším hodnocením bývám často ve shodě, ale v tomto případě bych určitě pár procent přihodila. Ani nevím proč, pravda je, že na příběh už si moc nevzpomínám, ale atmosféru to mělo báječnou a celý román jsem měla přečtený za pár dnů.
(Drobné nevyžádané doporučení: v té době jsem hodně poslouchala Sounds of a Playground Fading od In Flames a musím říct, že především artwork toho alba, ale i muzika na něm mi s touhle knížkou báječně rezonovaly. Kdo jste hudebně zaměření podobným směrem, zkuste, třeba vám to sedne taky. :)

09.06.2020 4 z 5


Ghost story Ghost story Peter Straub

Vynikající mrazivý příběh (žádný div, že autor několikrát spolupracoval i se Stephenem Kingem), který bohužel v české verzi zabíjí naprosto, naprosto otřesný "překlad" a neexistující jazyková redakce. Už několik let marně doufám v nové vydání zpracované někým povolanějším, bohužel zatím to nevypadá, že by se k tomu nakladatelství chystalo. Nezbývá tedy než doporučit: pokud máte v plánu si knížku přečíst a dostatečně vládnete angličtinou, sežeňte si ji v originále. Zážitek si odnesete nesrovnatelně lepší, protože ta pseudočeská verze opravdu fyzicky bolí a pan Reitmayer a paní Faloutová by zasloužili ruce urazit, aby už nemohli zprznit nic dalšího. Kdo četl Kingův Talisman taktéž jejich v režii, může si udělat obrázek, ale vězte, že Ghost Story to schytalo ještě mnohem hůř.

03.06.2020