lidujan lidujan komentáře u knih

☰ menu

Život s korunou Život s korunou Kamil Rodan

Život s korunou je dalším dílem ze života evropských aristokratek z pera?, spíše počítače, historika Mgr. Kamila Rodana Ph.D. Prožíváme běh života francouzské císařovny Evženie (milovnice opery a spiritistických seancí), pruské a německé princezny Viktorie, jejímž osudům věnoval autor podstatnou část publikace. Následuje půvabná průkopnice automobilového sportu lichtenštejnská princezna Alžběta Amálie, po ní národní ikona, nizozemská královna Vilemína milující své psy. Další kapitola popisuje osudy svérázné švédské královny Louisy, jež svou roli zvládala bravurně, přestože v duši se cítila být Britkou. Zaujmou osudy rakouské císařovny Zity s "uhrančivýma" očima, která se svým manželem Karlem snažila vnést do panování nové vize a zmírnit dusivý protokol. Poté defiluje před naší představivostí monacká dědičná princezna Charlotta, milovaná i odmítaná, sebestředná nesmiřitelná tchyně, ale milující babička. Norská princezna Marta, odmala velmi zodpovědná, pracovala několik desetiletí, ale nikdy se nestala královnou a umírá v třiapadesáti letech. Další stránky jsou věnovány nerovnorodé nekorunované, ale také nespravedlivě nepochopené belgické královně Lilian Baelsové, princezně z Réthy. Závěr knihy je věnován Dianě, princezně z Walesu.
Předtím, než jsem začala chodit na doktorovy přednášky na FF OU U3V, jsem o evropských monarchiích měla jen mlhavé představy. On to byl, kdo ve mně a nejen ve mně, vzbudil zájem o toto téma, začala jsem si shánět dostupnou literaturu. Dlužno říci, že jsou monarchie, o kterých u nás celkem v češtině toho moc napsáno není. A je zásluha autora, že se nám snažil podrobně vylíčit nejen okolnosti, ale i provázanosti mezi jednotlivými rody, čímž nás uváděl v úžas, co vše si pamatuje. Jsem moc ráda, že si osudy korunovaných i nekorunovaných hlav mohu přečíst opakovaně v jeho knihách.
Kniha je emotivní, kromě samozřejmých historických fakt je doplněná svěžími popisy krásných svatebních rób a toalet. Velice dobře se vyzná i v královských špercích, na to vše se můžete v publikaci těšit.
O tom, že se knihy historika Kamila Rodana líbí, svědčí i to, že se moje seniorka klientka, když přicházím, málem už ve dveřích ptá: "Máte s sebou knihu pana doktora Rodana? A budete mi číst?"

07.03.2020 5 z 5


Ženy s korunou Ženy s korunou Kamil Rodan

Stejně tak, jak jsou poutavé přednášky Ph.D. Kamila Rodana na U3V, stejně tak upoutá čtenáře i jeho skvělá kniha Ženy s korunou. V jednotlivých medailonech v ní defilují před naším vnitřním zrakem osudy dvaceti evropských aristokratek 19. a 20. století, např. namátkou německé císařovny Viktorie, norské královny Maud, švédské korunní princezny Margarety, lucemburské velkovévodkyně Charlotty, saské korunní princezny Luisy, monacké kněžna Grace, tedy žen s krví "modrou", ale i nešlechtickou. Doktor Rodan má tuto problematiku zvládnutou nejenom do hloubky, ale i v širokých souvislostech nastiňuje s kultivovanou lehkostí příběhy, mnohdy tragické, jindy zase podobné osudům dnešních lidí.
Ženy s korunou nejsou knihou, kterou člověk přečte jednou a odloží ji. Je to kniha, ke které se bude vracet. Jen škoda, že v otázce obalu knihy nebylo přihlédnuto více k názoru autora a byl vybrán obal zavádějící jako by šlo o červenou knihovnu. Ludmila Janoušková

22.02.2017 5 z 5