Levandule53 Levandule53 komentáře u knih

☰ menu

Stalinovy krávy Stalinovy krávy Sofi Oksanen

Víc než linie o bulimii mě zaujala ta o poměrech v komunistickém Estonsku, resp. ovládnutí Estonska ruskými bolševiky. V mnohém podobné poměry jako za komunistů u nás, ale ještě daleko drsnější (kolektivizace na vsi, potlačování všeho estonského Rusy, pronásledování Estonců, kteří se byť jen nepatrně provinili vůči sovětské moci, všudypřítomné čmuchání státní moci a udavačství).

23.03.2015 5 z 5


New York vládne New York vládne Elmer Rice

Zajímavá sociologická sonda do života velkoměsta, od nejnižších tříd až po elitu New Yorku, barvitě popisované celé rodinné klany boháčů a přistěhovalců, snaha chudých vyšvihnout se nahoru a bohatých udržet a rozmnožit své bohatství. Hlavní linie popisuje jednu z nejmocnějších rodin města, jejíž synové jdou přes stejnou výchovu každý úplně odlišnou cestou.

18.03.2015 3 z 5


Pád Pád Simon Mawer

Čtivá kniha. Zkuste si přečíst knihu Oty Pavla "Výstup na Eiger". Horolezecká část je velmi podobná, až mě napadlo, že Simon Mawer si ji od Oty Pavla vypůjčil.

07.02.2015 4 z 5


Mladá léta Jana Ámose Mladá léta Jana Ámose Leontina Mašínová

Podle mého názoru dobře napsaná kniha, s mnoha zajímavými historickými fakty. Stojí za to si ji přečíst, aby se člověk příjemnou formou dozvěděl něco více o našem slavném předkovi a o nelehké době (ale která byla lehká, že?), ve které žil. Kniha se nečte úplně lehce pro poměrně značné množství faktů, ale dění mě přesto pohltilo. Líbila se mně, z trilogie Mašínové o J. A. Komenském mně připadala nejčtivější.
Chtěla jsem si přečíst pokračování, ale přiznám se, že 2. dílem trilogie jsem se už neprokousala. Chyba je možná na mé straně, neměla jsem na čtení tolik času a stávalo se mně pak, že při dalším čtení jsem si pletla osoby, jejich názory, sled děje apod. Možná se o knihu ještě jednou pokusím, protože další osudy JAK mě zajímají, jen bych si asi zapsala na začátku kdo je kdo na nějaký "tahák".

07.02.2015 4 z 5


Co svět světem stojí Co svět světem stojí Colum McCann

Výborná kniha, skvěle napsaná a promyšlená, má několik dějových rovin. Zdánlivě nesouvisející životy zcela odlišných lidí se protnou v čase, kdy skutečná žijící osobnost, provazochodec, se prochází vysoko nad všemi na laně mezi newyorskými dvojčaty.

07.02.2015 5 z 5


Obležení / Ve stínu jabloní / Dřív než půjdu spát / Napřed ženy a děti Obležení / Ve stínu jabloní / Dřív než půjdu spát / Napřed ženy a děti Simon Kernick

Romány Obležení, Ve stínu jabloní, Dřív než půjdu spát, Napřed ženy a děti jsou součástí knihy "Nejlepší světové čtení", která byla vydána "Readers Digest" v roce 2013. První tři romány se mně líbily, každý trochu jinak, ale v každém případě se dobře čtou a upoutají, pro mě nejlepší byl "Ve stínu jabloní", zajímavá psychologická studie ze života. "Obležení" a "Dřív než půjdu spát" jsou dramata, která mě "vcucla" a nepustila, dokud jsem je nedočetla. Mé hodnocení sráží 4. román, "Napřed ženy a děti" Gill Paulové. Vypráví o osudech lidí, kteří zažili tragické potopení Titaniku, a o tom, jak se ve svém dalším životě snaží s traumatickými zážitky vyrovnat, Atraktivní téma, zpracování mi připadá velmi ploché, bez spádu, nezáživně, stručně a neobratně popisované a v důsledku i těžko uvěřitelné. Proto celkově dávám nižší hodnocení.

07.02.2015 3 z 5