Lenka2020 Lenka2020 komentáře u knih

☰ menu

Angličan v Česku aneb Czech Me Out Angličan v Česku aneb Czech Me Out Alena Damijo

Královsky jsem se bavila, nejvíc vzhledem k rodinné situaci nad kapitolou Čepičky.

25.08.2020 4 z 5


Imámova dcera Imámova dcera Hannah Shah

Nejprve poznamenám, že nemám problém stýkat se s lidmi jiné barvy kůže, ani jiného náboženství, pokud jsou tolerantní k ostatním. Po přečtení této knihy jsem si ale uvědomila, jak málo možná víme o životě v rodinách a komunitách některých hodně mentálně odlišných menšin, byť žijí v naší blízkosti. Tato kniha popisuje skutečný příběh muslimské dívky, která se narodila a vyrostla ve Velké Británii, dívky, která v 16 letech utekla před domluveným sňatkem v Pákistánu, konvertovala ke křesťanství a kterou její rodina celé roky štvala z místa na místo, protože odpadlíka je přece potřeba zabít. Příběh dívky, kterou od 6 let znásilňoval, bil a psychicky týral vlastní otec - imám (uctívaný duchovní, v našem pojetí téměř svrchovaný vůdce) muslimské komunity. Příběh dívky, která velmi rychle pochopila, že se ve své rodině ani komunitě pomoci nedočká, protože "čest rodiny" je pro ně důležitější, než zničená dívčí duše, zničený život, ztýrané tělo. Hannan našla sílu se vzbouřit a utéct dřív, než ji stihli unést do Pákistánu, nakonec našla i sílu veřejně promluvit. V závěru knihy píše: "Občas byli reportéři viditelně šokováni. Jak se takové věci mohou dít na ulicích britských měst jednadvacátého století?"
Příběh Hannan není první podobného typu. Jsme už dost zvyklí na příběhy těch dívek, kterým se povedlo uprchnout z islámských zemí, na příběhy plné bolesti z obřízky apod. Jenže máme pořád pocit, že se nás to netýká, to se přece děje v těch středověce zaostalých zemích. Tak jen přemýšlím, kolik ještě podobných skutečných příběhů z evropských zemí, jako je ten Hannanin, bude muset vyplavat na světlo, než se lidi a vlády probudí z vnucované tolerance? Vřele doporučuji tuto knihu pro naše pravdoláskaře a sluníčkáře. Jak dlouho bude trvat, než se probudí tato země? Až naši kulturu převálcuje ta netolerantní, se kterou bojuje Evropa tisíc let? Jestlipak se to povede dřív, než opravdu dojde k zániku evropské kultury? Je mi z knih, které poodhalují způsob života těchto komunit v evropských zemích, hodně úzko. Ale jsou potřeba. A měly by podle mne být ve školách povinné, stejně jako knihy o holokaustu. Aby se to už nemohlo tak snadno zopakovat, nebo aby se to nestalo normou, nad kterou zavíráme oči.

12.01.2020 5 z 5


Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Dominik Landsman

Oproti Deníčku moderního fotra jsem se zdaleka tolik nebavila, několikrát jsem se nahlas zasmála. Zpočátku jsem byla hlavně zvědavá, jak se popasuje dvojice autorů se stylem a la Čeněk. Nemá to ty grády, ale zase bych knihu úplně neodsuzovala, jisté kouzlo má právě v ukázkách, jak rozdílně vnímáme tytéž události my ženy a jak muži - a myslím, že navzdory nadsázce je to dost blízké realitě.

03.01.2020 2 z 5


Mama milovala Gabčíka Mama milovala Gabčíka Veronika Homolová Tóthová

Kniha zobrazuje pozadí atentátu na Heydricha přes příběhy lidí, kteří byli zejména s Josefem Gabčíkem, Janem Kubišem a ostatními v blízkém kontaktu, nebo byli příbuzní. Na pozadí lásky mezi Gabčíkem a Annou Malinovou (kdy vzhledem k některým prokázaným okolnostem mezi nimi nějaký vztah existovat musel) kniha vykresluje hrůznost nacismu tak, že navzdory stručnému vyjadřování mne některé scény neskutečně zasáhly. Autorka nepotřebuje detailní mnohostránkový popis hrůz, stačí jí pár vět, abyste souzněli s větou "protože peklo na to nestačí...". Kniha je napsána velmi strhujícím způsobem, stylisticky velmi pěknou češtinou, čte se velmi dobře a my ji s dcerou každá přečetla za dva dny.

03.01.2020 5 z 5