LelaVe LelaVe komentáře u knih

☰ menu

Maminka neříká pravdu Maminka neříká pravdu Michel Bussi

Komplikovaný a za vlasy přitažený příběh.

07.07.2019 1 z 5


Americké psycho Americké psycho Bret Easton Ellis

Nízké hodnocení není nějaké nepochopení autorovy kritiky tehdejší povrchní společnosti, ale samotného textu a příběhu. Příliš mnoho zbytečných postav, které akorát matou čtenáře a nejsou důležité, zbytečné výčty módních značek a typů sak. Příběh je ale hlavně nelogický a do čtení jsem se po prvních několika stránkách nutila. SPOILER: Jak to, že si nikdo nevšiml, že kolem Patricka Batemana mizí lidé? Jak to, že nikdo v domě, kde bydlel, nic nepostřehl (minimálně třeba zápach, podle toho, co se v knize píše, mu doma tlely mrtvoly)? Jak to, že zázračně unikne při honičce s policisty a jak to, že unikne taxikářovi, který odhalí, že je vrah? Jak to že si ničeho nevšimne jeho uklízečka a ani zaměstnanci čistírny, kam nosí zakrvácené oblečení a prostěradla?
Autor prostě ve snaze šokovat vršil psychovýjevy bez hlubšího významu. Je to jako knížka, kde chybí prvních a posledních 30 stran.
Medvědí službu dělá knize i překlad - Ústřední park (Central Park), magazín Trh marnosti (Vanity Fair), šaty od Valentina Couturea (čili šaty Valentino Couture, vysoká krejčovina známého návrháře, ne příjmení)...

01.07.2019 1 z 5