Maminka neříká pravdu

Maminka neříká pravdu https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319300/bmid_maminka-nerika-pravdu-Zqt-319300.jpg 4 279 83

Jak věrohodné může být svědectví malého chlapce? Hledání pravdy, ze které mrazí… Tři a půl roku starý Malone tvrdí školnímu psychologovi Vasileovi, že jeho maminka není jeho skutečná maminka, a i když se zdá, že je to nemožné, psycholog mu věří. Jenže paměť dítěte je nestálá a vzpomínky rychle mizí. Vasile si musí pospíšit. Zprvu pátrá na vlastní pěst, ale když se mu nedaří zjistit skoro nic, jen to, že Malone se nikdy neodlučuje od své plyšové hračky Goutiho, s níž si povídá, obrátí se na policii. Policistka Marianne Augresseová má zrovna plné ruce práce s podivnou loupeží a vraždou, ale psychologovo naléhání ji přiměje, aby se případu malého chlapce věnovala. Kdo je tedy vlastně Malone?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Motto
Originální název:

Maman a tort , 2015


více info...

Přidat komentář

Belanna
19.12.2022 5 z 5

Výborný a velmi dobře propracovaný thriller.
Tentokrát je tu více postav a děj je obsáhlejší, ale vůbec to není na škodu.
Zápletka se mi líbila, s postavami nebyl problém se sžít a pochopit je.
Místy jsem musela zapnout mozkovnu na plno, aby mi neutekl žádný z detailů, protože každá maličkost tu měla své místo. O to víc mě knížka bavila.
A to by nebyl Michel Bussi, aby si nepohrál s rozuzlením a přehodil tak veškeré moje úvahy na slepou kolej.

laura
27.10.2022 5 z 5

Bussi rozhodně není autor pro každého. Zpočátku to většinou v jeho knihách neodsýpá, ztrácíte se v ději, v postavách, máte chuť knihu odložit a už se k ní nevrátit... Ale když vytrváte, tak to stojí za to ;)

Pravda nebo lež? Co je lepší: aby dítě neslo břímě pravdy po zbytek svých dní, protože má právo znát pravdu, zatímco lež mu nabízí šanci roztrhat přeškrtanou stránku a začít psát nový život do čistého sešitu?

Dva zdánlivě spolu nesouvisející příběhy (parta zlodějů, neúnavně prchající před policií a malý chlapec, který tvrdí, že jeho maminka není jeho maminka) tvoří dohromady zvláštní směsici napětí, kdy nikdo není tím, za koho se vydává, a vy se v tom zmatku trošku topíte.

...každý život musí projít bouřemi, v každém životě musíme začínat znova...

Dvě přítelkyně, dvě matky, jedno dítě, pár sexy policajtů, jeden zapálený dětský psycholog, lidožravý obr, piráti, ztroskotaná loď a zámek se čtyřmi věžemi. Dětská fantazie, únik z drsné reality nebo pravda?

...opravdové poklady nejsou ty, které hledáme celý život, jsou skryté blízko nás a jsou tam odjakživa. Pokud je jednoho dne zasadíme, pokud je pěstujeme a každý večer zaléváme, přestože nakonec zapomeneme proč, jednoho krásného rána vykvetou, když už jsme v to nedoufali...

A Guti. Přítel, kamarád, ten, kdo naslouchá, ten, kdo vypráví příběhy, náruč, do které se lze schovat. Může obyčejná plyšová hračka rozlousknout záhadu, která se kolem malého Maloneho spřádá jako pavučina?

...i lidé, kteří vypadají hodní, takoví vždycky nejsou...

Musím přiznat, že jsem s touhle knihou zpočátku hodně bojovala - dvakrát jsem ji odložila, napotřetí jsem to už dala :) Trošku zvláštní, ponurý, drsný a místy hodně překvapivý příběh má však svoje kouzlo a když mu dáte šanci, myslím, že nebudete litovat. Když to do sebe totiž konečně všechno zapadne, tak prostě jen zíráte.

...někdy musíš dovolit někomu, koho miluješ, koho opravdu miluješ, aby odjel daleko. A pak na něj dlouho čekat. To je velký důkaz lásky, možná jediný...

Dojemné, bolavé, kruté. Ale na konci přece jen něco zůstalo. Naděje,láska a víra. Tři věci, kvůli kterým stojí za to bojovat a nevzdávat to. Žít...


Leny66
10.05.2022 3 z 5

Knížka příliš zdlouhavá. Ale líbila se mi.

Bustedka
24.03.2022 3 z 5

Já si Bussiho určitě ještě nějakého přečtu, ale že bych z toho byla nějak odvařená, to ne. Jen jsem ty nejlepší psychothrillery asi už přečetla.
Je to příběh o malém klukovi, který tvrdí, že jeho maminka není jeho maminka. Pár loupeží, vražd, nehod a postav. Klasické 2 linky příběhu, které se ke konci propojí. V jedné se ale půl knihy neděje, druhá tak pořád živí naději na velký obrat.
Bylo to trochu překombinované, v závěru bylo dost nelogičností, které by v reálu neprošly, nebo prostě jen nedávaly smysl.

moudivlacek
16.01.2022 5 z 5

Šťastná to volba autora i knihy! Na knihu jsem narazila zde a jsem tomu moc ráda.
Jedná se zpočátku o neuvěřitelný příběh, kdy malý Malone tvrdí, že jeho maminka není ta pravá. A jak se dá očekávat, téměř nikdo mu nevěří. Na druhou stranu je tu příběh bandy lupičů, kteří vykrádají exkluzivní obchody a klenotnictví. A policie je zprvu na ně krátká.
Hlavní vyšetřovatelka komisařka Marianne neví, kde jí hlava stojí, a tu se domáhá její pozornosti psycholog a totálně ji vnitřně rozhodí, když jí vypráví Maloneho příběh. A on mu věří. Otázkou je, proč ne jiní. A Maianne zprvu váhá. Sice jsem velice rychle odhalila pravdu o Gutim, ale stejně tak jsem byla nucena neustále měnit názor na jeho rodiče.
Je to příběh dítěte, které chce, aby mu někdo věřil, aby ho někdo miloval a chránil, aby měl svou rodinu. A také příběh člověka, který pro své účely klidně neváhá zneužít i takového bezbranného človíčka.
Závěr je pro mne v něčem trochu překvapivý, přesto jsem s knihou spokojená.

maličkán
14.09.2021 5 z 5

Tak jsem našla asi nového TOP autora a půjdu po jeho dílech. Vynikající, čtivý thriller s nečekaným koncem. Za mě výborné a vřele doporučuji.

jarin58
05.07.2021 4 z 5

Dobře skloubený psychologickýý román s thrillerem.Již asi od půlky bylo jasno kdo jsou rodiče,závěr byl ovšem famózní.

niknikita
09.05.2021 5 z 5

Musím dát plné hodnocení, přestože na Černé lekníny tentokrát tato kniha nemá.
Maminka neříká pravdu je trochu složitější a ocení ji především trpěliví čtenáři, které baví autorova fantazie a způsob psaní.

Miška.Miška
23.04.2021 4 z 5

Kniha je velmi čtivá a příběh poutavý. Závěr je na mě trošku pretaženy a nereálný ale i tak se mi kniha velmi líbila.

Bronzie
29.12.2020 5 z 5

Byla to má třetí kniha od Bussiho a nezklamal. Má zvláštní styl, který ne každému sedí. Ale mi se právě proto líbí. Že píše tak nějak "jinak". Téma mě vždy nadchne. Ze začátku se v tom ztrácím, čtu pomalu, moc to "neodsejpá"... Ale potom se to rozjede a vtáhne mě to do děje, do vyšetřování a pak už to musím dočíst, protože nutně potřebuji vědět, jak to bylo zamotané.

prestiggio
14.11.2020 4 z 5

Ze by to bol extra napínavý thriller sa nedá povedať, ale inak áno, dobre sa to čítalo.

Amifa
18.07.2020 5 z 5

Precteno jednim dechem, napinavy pribeh se zajimavym koncem.

boeink
20.06.2020 4 z 5

Trochu zamotané, zpočátku jsem se ztrácela v ději i v postavách, ale poslední třetinu jsem dala na jeden zátah. Nakonec se mi to líbilo.

m_martina
07.06.2020 5 z 5

Mně se tato kniha zase moc líbila, stejně jako předchozí Vážka. I když stejně nemá žádný smysl jednotlivé autorovy knihy srovnávat, každá je totiž jiná a má něco do sebe. Tato má opět zajímavé téma a kromě toho jej autor dobře zpracoval.

Alienn
03.04.2020 3 z 5

Kniha mě nepohltila tolik, jak jsem čekala a zdaleka ne tolik jako Vážka. Přesto musím napsat, že autorův styl se mi líbí a určitě mě to neodradí zkusit nějakou jeho další knihu.

aralka
24.02.2020 3 z 5

Škoda, velká škoda! Neuvěřitelně překombinované, nedalo se tomu věřit ani za mák, pro mě prostě pitomé, hlavně to rozuzlení a vlastně celá ta zápletka, nelogické, v žádném případě se to nemohlo stát tak, jak si to pan spisovatel vymyslel, celé přitažené za vlasy .. protože nemohu sdělovat podrobnosti, abych neprozradila pointu, tak musí stačit, když napíšu že pro mě to bylo neuvěřitelné a slabé :-( je mi to líto, protože Černé lekníny byly fantastické... v této knize snad stojí za zmínku celkem zajímavé pasáže o tom, jak funguje dětská paměť... poslední šanci dám Bussimu s "Nikdy nezapomenu" a jinak s ním končím..

andrea7191
13.02.2020 5 z 5

Kniha mi zabrala tři dny, kdy jsem jí zhltla jedním dechem. příběh byl zamotaný tak, že se jen těžko dalo předvídat jak to dopadne. Za mě naprostá spokojenost.

Allla9
13.01.2020 5 z 5

Po počátečním tápání v ději jsem byla nadšená.

Péťa1950
13.12.2019 5 z 5

Zajímavý je rozbor dětské paměti a manipulace s ní. Na tom principu je děj stavěný. Z pomalého začátku se děj rozvíjí až k vyřešení kriminální zápletky. Vše je propojeno s osobními problémy kriminalistů. Kniha rozplétá životy aktérů, prostředí, které je utvářelo až ke kriminalitě.Čtivé, doporučuji.

85098211
03.12.2019 5 z 5

Nějak moc nechápu to poměrně nízké hodnocení tady, protože si ho kniha podle mého názoru určitě nezaslouží. Je sice pravda, že jsem se na začátku tak trochu ztrácela ve dvou dějových linkách, ale brzy se to srovnalo a přestalo mi to vadit. I když ta s Malonem je o dost zajímavější než ta druhá ;-). Příběh je čtivý a bravurně napsaný, v podstatě nemá žádná hluchá místa, za sebe jsem moc fandila tomu malému chlapci, aby všechno dobře dopadlo - hlavně pro něj, samozřejmě. A závěr mne opravdu překvapil. Čekala jsem úplně jiné rozuzlení, ale zklamaná rozhodně nejsem ;-). Za to všechno dávám hodnocení nejvyšší a časem se určitě po nějaké další autorově knize poohlédnu :-).