Lasy79 Lasy79 komentáře u knih

☰ menu

Zákeřná Ebola Zákeřná Ebola Richard Preston

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Četl jsem ji poprvé v roce 1996 a od té doby ji čtu vždy aspoň jedno za dva roky znovu. Myslím, že po jejím přečtení se budete na nemoci kolem nás dívat trochu jinak. Kniha má zajímavou formu, kdy vlastně nejde po ději, ale spíše dokumentuje fakta a skrze ně vypráví děj. Parádní čtení!

30.10.2015 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Obrovské překvapení. Parádní čtení! Nejenže je založena na velmi dobrém vědeckém podkladě + obsahuje několik uvěřitelných scifi momentů, ale navzdory survival žánru je i velmi vtipná.
Pokud jste ještě neviděli film, doporučuju to udělat jako já, nejprve číst knihu a pak až na film. Užijete si ho o dost víc!

Hele, cecky: (.Y.)

30.10.2015 5 z 5


Mlhovina Mlhovina Amy Kathleen Ryan

Jak říkám, dobrý nápad, ale provedení nic moc.
Celá knížka je dost plytká, věci se v ní prostě nějak řeší a vyřeší. Není ani moc napínavá, ani moc zajímavá. Prostě jsem ji přečetl a nic moc.

Myslím, že v dnešní době plytkých blockbusterů je jen otázka času, kdy to někdo zfilmuje.

Nechci působit šovinsiticky, ale prostě je vidět, že to psala žena. Takže je to o něco míně scifi a o něco víc zamilovaná knížka ;)

Vadí mi, že celkové ten příběh nepůsobí uvěřitelně. Čekal bych, že půjde víc do hloubky, že se dozvím proč se dějí určité věci a proč některé ne.

Hodně se hovoří o gravitaci, ale autorka v ní sama dost plave, stejně jako v jiných aspektech vesmírných cest.

Například ona titulní mlhovina - není jediný důvod, proč by při její hustotě (skoro vakuum) nefungoval radar nebo jiná detekce blízkých velmi hmotných objektů jakým je loď pro mraky lidí atp. Prostě z technického hlediska je to scifi na vodě.

Příběh je docela zajímavý svým nápadem, ale provedení také dost kulhá...

30.10.2015 2 z 5