kosmondra kosmondra komentáře u knih

☰ menu

Oko čarodějnice Oko čarodějnice Nelly Černohorská

Lepší dílo pro uvedení nové edice Zrnka temnoty si nakladatelství Golden Dog ani nemohlo přát.
Nová kniha Nelly Černohorské se opět nese v ponurém duchu, který brnká na nervy čtenáře (zvlášť pokud dotyčný čte potmě a o samotě). Krátký úvod více zmate, než vysvětlí - což však, jak posléze vyjde najevo, je záměr autorky a v průběhu děje dojde svého opodstatnění. Zprvu se příběh tváří jako klasický dívčí románek, záhy však přechází v temný thriller s několika časovými linkami a postupně zrychluje směrem ke spodnímu proudu strachu a zlověstných událostí. Konec je... Ne, nebudu spoilovat, protože jsem si jist, že čtenáři si vyvrcholení děje užijí stejně jako já.
Každopádně je Oko čarodějnice další velmi povedenou hororovou novelou talentované autorky, která, jak doufám, bude knižní trh pravidelně zásobovat děsivými výplody své bohaté imaginace.

29.11.2021 5 z 5


Zlovolné bytosti Zlovolné bytosti Nelly Černohorská

Rozhodně velmi příjemné překvapení na naší literární scéně. Útlá knížka v sobě skrývá vlastně knihy dvě: první část je tvořena novelou "Když se nedíváš", druhá je pak malou básnickou sbírkou.
Básně jsou, jak už bylo řečeno v předchozím komentu, výrazně inspirovány Erbenem. Některé jsou překvapivě dobré, například za "Baladu o zakletém klavíru" by se možná ani sám K. J. E. nemusel stydět.
Co ale jednoznačně knihu zdobí, to je úvodní novela. Přiznám, že jsem ji musel přečíst na jeden zátah, nedokázal jsem prostě knížku odložit. Mix mezi Stephenem Kingem a klasickými pohádkami v člověku budí ještě dlouho po přečtení lehce úzkostné pocity. Postavy a prostředí jsou dobře uchopeny a na rozdíl od mnoha jiných literárních děl mají aktéři pochopitelné a věrohodné motivy svého konání (což je za mě obrovské plus). Někoho možná bude trochu trápit občasné použití nářečí, ale u mě jen podtrhlo uvěřitelnost postav, navíc jsem ze stejného kraje jako autorka, takže jsem se chvilkami vracel do dětských let a k prázdninám u babičky.
Jednoznačně dobrý počin a doufám, že nezůstane jen u něj!

19.03.2021 5 z 5