Zlovolné bytosti

Zlovolné bytosti https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453921/bmid_zlovolne-bytosti-mFn-453921.png 4 86 27

Zlovolné bytosti jsou jedinečnou knihou, v níž si přijdou na své nejen milovníci prózy, ale i příznivci poezie. Celé dílo je zastřešeno slovanskou mytologií, takže pokud máte rádi zkazky o vílách, čarodějnicích, jezinkách či jiných nedobrých stvořeních – neváhejte! Sbírka je otevřena hororovou novelou Když se nedíváš, ve druhé části je ukryto 11 epických, veršovaných balad napsaných v duchu Erbenovy Kytice. Když se nedíváš je velice temná a velice expresivní novela, jež čtenáře zavede do malinké vesničky, která se již po léta dusí pod hávem strachu a smrti. Každý rok se zde ztratí jedno dvě děti, žádné není v bezpečí a nikdo neví, kdo bude další. Z temných hvozdů přichází čarodějnice Co vše se může stát, když v kotlíku smícháte rodinnou tragédii, dva kluky, malou holčičku a psychicky labilní matku?... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Pointa
více info...

recenzienika657
recenzienika657
31.01.2024 3 z 5

#zlovolnebytosti @nelly.cernohorska Pointa

Ďakujem za knihu autorke a za organizáciu štafety Terkin Knižný Svet

Čítate horory?

Ja sa priznám, že nie. Prečítala som asi jeden, možno dva. Nie je to moja šálka kávy a nerada sa bojím. Od kedy som zavítala medzi rodinu štafetárov je horor ďaľším žánrom, ktorý čítam vďaka štafetám. A som tomu rada. Zlovolné bytosti sa čítali veľmi dobre a sú postavené na základoch slovanskej mytológie. Autorka si vzala na paškál obávanú babu jagu alebo ježibabu, ktorú poznáme z viacerych rozprávok, legied a mytológii. Jeze alebo jaga znamená, že je v nej ukruté zlo a baba, že ide o staršiu osobu. Príbeh sa podobal rozprávke o medovníkovej chalúpke. Nemôžem si pomôcť, ale mne balada žial ako horor neprišla... Áno, bola smutná a plná trápenia, čo balady bývajú, ale nebála som sa.
Kniha v sebe ukrýva ilustrácie, ktoré sú umňa plusom a mám ich v knihách veľmi rada. Tiež v sebe ukrýva básne, ktoré mňa bavili viac. Najviac ma bavila Spolubydlíci, Nebožtík a Čarodejnice, ktorá úplne vystihla celý príbeh.



#jezibaba #babajaga #horor #booklover #bookstagramsk #books #autorskastafeta #bookstagram #recenzianika #smrt #pozornadeti

Dydy7
Dydy7
22.01.2024 4 z 5

Kniha začína znásilnením a práve preto som si myslela, že sa príbeh bude uberať týmto smerom - ako budú hľadať chlapa, ktorý spáchal tak hrozný čin...

Avšak tým, že ho vypátrali, sa príbeh ešte len začína - Mariana s ním zostane tehotná a keď porodí, jej najlepšia kamarátka jej povie , aby nikdy, za žiadnych okolností , nenechávala malú Terezku samú - keďže veľa malých detí sa stratilo a už ich nikto, nikdy nenašiel ....

Adam (syn Mariany a Jakuba), nešťastnou náhodou natrafí práve na zlú čarodejnicu !

Tu ma prekvapuje, ako sa najskôr Adam zachoval - pretože ja si vždy stojím za tým, že keď sa môjmu psíkovi nepáči nejaký človek, tak v tom bude nejaký dôvod ...

A tam sa to všetko začína - smútok, hnev, plač, zlo a straty ...
Knižka je jednohubka, ktorú zhltnete hneď, avšak príbeh vo vás zostane a vy sa začnete pýtať otázky - mne tam chýbalo viac vysvetlenia, čo presne sa stalo s Jeníkom, prečo hneď nepovedali dospelým, čo sa deje, aby im išli pomôcť a podobne ...

A úplne najviac, ma vzala smrť Dory (psíka) - to ja v knihách nemám rada :-( !!!

Na konci knihy, nájdete aj Balady + ilustrácie !


evilunicorn
evilunicorn
24.12.2023 5 z 5

Naprosto skvělé! Je to napsané s láskou k žánru, aniž by se autorka bála citlivějších a sociálních témat.Co se týče druhé části,balady jsou možná ještě lepší než samotná novela a dýchne na vás z nich Erbenův duch.. A nesmím zapomenout ani na grafické ztvárnění knihy.. Tohle je klenot, a opravdu lituji, že je tato útlá knížka tak málo známá. Bravo, bavilo!

knihomolka_eli
knihomolka_eli
19.12.2023 4 z 5

Knižka Zlovolné bytosti sa skladá z dvoch častí - prvú tvorí novela a druhú balady. Autorka sa inšpirovala slovanskou mytológiou, čo oceňujem :)
Novela je postavená na motíve rozprávky o Medovníkovom domčeku vo verzii pre dospelých (jednoznačne nie je vhodná pre mladších čitateľov). Dej sa odohráva v dedine, kde každý rok miznú deti. Hovorí sa, že ich unáša čarodejnica. Žiadne dieťa nie je v bezpečí.
Príbeh sa zameriava na postavu Mariany a jej syna Adama.
Mariana je ťažko skúšaná osudom, v jej živote jedno nešťastie strieda druhé. Adam preukáže svoju odvahu, keď sa nebojí postaviť čarodejnici, o ktorej kolujú hrôzostrašné povery.
Čo sa týka novely, páčila sa mi, bola zaujímavo napísaná a vlastne som ešte nič podobné nečítala. Niektoré scény boli fakt nechutné, pre slabšie povahy možno až príliš, ale u mňa sa nedostavil hororový efekt, či pocit strachu (asi mám už prečítaných príliš veľa trilerov a krimi :) ).

Druhú časť knihy tvorili balady. Niektoré sa mi páčili viac, iné menej. Najviac ma zaujali: Čarodějnice, Spolubydlící, Komůrka, Nebožtík a O zakletém klavíru.

Jednoznačne sa mi ale páčila viac novela ako balady. Jej obsah si budem pamätať určite dlhšie, bola originálna. A hoci nie som celkom cieľovka a tento žáner bežne nevyhľadávam, určite poteší každého, koho tento žáner baví.
Moje hodnotenie je 3,5*/5.

Ďakujem za príležitosť prečítať si túto knižku v rámci autorskej štafety autorke Nelly Černohorskej a organizátorke štafety Terulke Sopúškovej.

MisaSutcliff
MisaSutcliff
31.10.2023 4 z 5

Zlovolné bytosti mě dlouho lákaly svou obálkou a příslibem hororových balad ve stylu Erbenovy kytice. Ale až teprve její druhá autorky kniha Oko čarodějnice mě přesvědčila, že Zlovolné bytosti potřebuji hned.
Knížka se skládá z novelky Když se nedíváš a několika hororových balad. Hlavní tematickou inspirací je slovanská mytologie a tak se na vás zevnitř natahují pařáty čarodějnic, jezinek, umrlců a dalších zlovolných bytostí. Všechny příběhy jsou zasazeny do blíže neurčené minulosti, čímž umocňují mrazivý zážitek. Navíc díky jejich folklorně hororovým tématům se jedná o ideální čtení pro chladné podzimní večery i dnešní svátek mrtvých.
Největší část zabírá novelka, která má rovnou dvě hlavní témata. V jednom sledujeme krásnou Marianu, která se po znásilnění nenávratně propadá do depresí a přestože se snaží svou bolest překonat, život jí naloží další břímě. Druhé patří jejímu synovi Adamovi a vesnické pověsti o čarodějnici. Obě linky se organicky proplétají a vypráví příběh poplatný věku své postavy. U Mariany vám autorka maluje živé obrazy vnitřních démonů a neúnosné bolesti, aniž by vás ale plně vtáhla dovnitř, zatímco u Adama je příběh lehce dětsky naivní, ale plný čisté odvahy, jakou mají pouze děti. Příběh však nepostrádá patřičnou atmosféru a napětí, nutící otáčet stránku za stránkou.
Celek doplňuje 11 stejně ponurých balad, které sem tam připomenou právě Erbena. Autorka však jasně dokazuje, že folklorní témata umí pojmout po svém a vytvořit si tím vlastní pochmurnou kytici. Nejvíce mě potěšila balada o umrlčím prkně, ale Madlenka, Nebožtík či Komůrka se mnou také silně rezonovaly. Troufnete si i vy přivonět?
Na debut je to prostě nesmyslně dobrý. Mytologie vám nic říkat nemusí, ale díky propojení s příběhem Mariany jde o téma až bolestně aktuální. Krásný kabátek knížky uvnitř skrývá nenáročný, ale atmosférický a velmi dobře napsaný obsah, který si prostě přečíst chcete.

Uma
Uma
28.08.2023 4 z 5

4,5*
velice originální a zajímavý příběh
stojí za to

lordchaos
lordchaos
03.04.2023 3 z 5

NČ psát umí, místy velice obrazně a živě. Ovšem v okamžiku, kdy postavy začínají jednat, jakkoli je to vlastně v rámci žánru žádoucí, příliš zhovadile, začne být průhledné, kam to asi tak celé směřuje. V tu chvíli si řeknu "škoda", mohlo to být ještě daleko lepší. U balad bych se asi srovnání s Erbenem vyhnul, v autorčině veršotepectví jsou ještě cítit určité řemeslné rezervy (pokud to není umělecký záměr). Nicméně Erbenovy básně ve mně rezonují i po letech a stále si dovedu vybavit jejich silné monety. Zde zhruba po měsíci od přečtení knihy zjišťuji, že v mé paměti zůstala pouze novela - z básní ani Ň.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
03.04.2023 4 z 5

Pecka. Skvelý folk horor. Nechápem, prečo u nás nevychádza ročne aspoň desať podobných kníh. Veď naše končiny sú na rozprávanie podobných príbehov doslova ako stvorené. Tá ľudová temnota je v nás, či sa nám to páči alebo nie dedíme ju po svojich predkoch, ktorí kedysi žili v domoch pri lesoch a v tých lesoch sa dialo vskutku všeličo. Nelly Černohorská prišla s razantne napísanou novelou o jednej dedine a jednej čarodejnici. Dôraz kladie na atmosféru, postavy, vzťahy a v neposlednom na skvelé dialógy. Skvelé, "živé" dialógy vie žiaľ písať len veľmi málo českých a slovenských spisovateľov. Čo ma ale fakt zaskočilo, to boli balady, ktoré tvoria druhú polovicu knihy. Obvykle podobné literárne útvary preskakujem, proste na rovinu hovorím, že mi čítanie básní atď. nič nedáva, som v tomto skrátka primitívny barbar. Ale Nelline balady sú parádne a úchvatné, zhltol som ich ako malinu a nevedel som sa od nich odtrhnúť, čo pri mojej antipatii k básňam atď. považujem ozaj za učinený zázrak.

eraserhead
eraserhead
06.03.2023 5 z 5

Pár lidí, co mě zná, ví, že jednak díky své seznamové OCD ale i kvůli přemíře nepřečtených knih v mé domácí knihovně, si vytvářím seznamy, co budu číst. Když se mi ale konečně do rukou dostala tahle kniha, kopl jsem OCD i aktuální seznam do zádele a přečetl ji hned. Protože jsem se na ni těšil. Protože Nellyino Oko čarodějnice mě hodně bavilo. A udělal jsem velice dobře. ZLOVOLNÉ BYTOSTI jsou opravdu skvělou a v mnoha ohledech nádhernou knihou. KDYŽ SE NEDÍVÁŠ, novela, zabírající dvě třetiny knihy, je drsnějším převyprávěním příběhu o Ježibabě/Babě Jaze/perníkové chaloupce tak, jak ho pojímají staré slovanské legendy. A Nelly k tomu přidává své vlastní pojetí, v němž dokáže skvěle skloubit základní příběh s pro ní až typickou brutální syrovostí. Už jen samotný rozjezd příběhu. A když Adam poprvé zavítá do domku stařeny, ježily se mi chlupy hrůzou a běhal mráz po zádech. Slovanská hrůza si opět nachází cestu do domácí literatury a českého horroru a Nelly, zdá se, je tou, které to jde na jedničku. Opravdu zajímavý, temný, mrazivý a v jistých ohledech originálně pojatý a skvěle napsaný příběh. To by samo o sobě k naprosté spokojenosti stačilo, opravdu ano. V poslední třetině však knihu doplňuje hned několik ne strašidelných, ale přímo horrorových balad (přesně v Erbenově tradici) a ty jsou naprosto fenomenální. Tohle mi ustřelilo dekel až někam do pryč. Nejsem schopen říct, která balada se mi líbí nejvíce, protože všechny jsou fenomenální a jedna lepší, než druhá, ale z MADLENKY jsem měl husí kůži. Tohle je jedním slovem N Á D H E R A! Chci sbírku horrorových balad Nelly Černohorské! Chci její další knihu, jakoukoliv! Pokud by mně někdo nutil říct domácí horrorový objev za poslední roky, je to Nelly Černohorská. I když, on by mě vlastně ani nutit nemusel

veriszv
veriszv
27.01.2023 3 z 5

Slovanská mytologie, inspirace v Kytici a pár pohádkových bytostí, které jsou ale mnohem temnější než si z dětství pamatujete…
Kniha je podle mě originálním kouskem, který jen tak nedostanete z hlavy. Já se přiznám, že na mě to bylo asi temné až moc, ale to není nic proti knize, už to ale zkrátka nebyla moje komfortní zóna.
V první části čeká na čtenáře novela Když se nedíváš, která opravdu není pro slabší povahy. Ve druhé potom 11 balad inspirovaných Erbenem. Při čtení se mi víc líbily balady, ale přiznám se, že teď, měsíc po dočtení, si z nich vůbec nic nevybavuju, za to novelu vidím pořád živěji než bych chtěla.
Můj šálek kávy tato kniha úplně nebyla. Ale pokud máte rádi, když vám při čtení běhá mráz po zádech a holdujete slovanské mytologii, je přímo pro vás!

666Jitka
666Jitka
24.08.2022 5 z 5

Autorčin rozhodně zdařilý knižní debut. Hororová novela je napsaná velice poutavě a čtenáře doslova vcucne do svérázného děje, jenž se s člověkem nemazlí, aby ho na konci vyplivla s otevřenou pusou - zkrátka pro mě fakt dobré. Také balady se mi moc líbily a myslím, že by je ocenil i podobnou tvorbou proslulý K.J.Erben.

Morbidus
Morbidus
15.03.2022 4 z 5

Úvodní novela se s ničím nepáře a vtáhne čtenáře do děje s kadencí prudkého vichru. Co víc, díky čtivosti textu se od příběhu dá velmi těžko odtrhnout a naopak se do něj dá opět snadno ponořit. Příběh budí emoce, má skvěle vykreslenou atmosféru a na správných místech neváhá být drsný.
Následné balady zde spousta čtenářů přirovnává ke Kytici. Já si dovolím trochu oponovat; zde vnímám spíše motiv „zakázané touhy“. Minimálně jsem ji tam pokaždé v nějaké podobě našel. Jako tematický celek mě to oslovilo; motivy ze slovanské mytologie jsou čtenářsky vděčné.
I tak nemohu hodnotit naplno. Občas slova prostě nezapadla v textu na správné místo a rušivě „zavrzala“. Příliš mne také neoslovila obálka knihy (a některé ilustrace), která by mě ke koupi nejspíš nenalákala. Nicméně atmosféru knihy dokreslit i přesto dokáží.
Na prvotinu jde o kvalitní počin, zejména máte-li rádi temné slovanské příběhy.

Mayla
Mayla
17.02.2022 1 z 5

No,co na to říct...ačkoliv všichni chválí,já se přiznávám,toto rozhodně není šálek mojí kávy.

haannyys
haannyys
29.12.2021 4 z 5

Po knize jsem sáhla na Světě knihy kvůli vydařené obálce a zajímavé anotaci. Trochu jsem váhala mezi hodnocením 3 nebo 4 hvězdami. Dávám 4, protože se mi líbí myšlenka balad a čtivý sloh, kterým je celá kniha napsaná. To, co mě znejistilo v hodnocení, jsou někdy dle mého nevhodně užitá slova, která do děje nesedí, párkrát jsem se přistihla u nechápavéhilo zavrtění hlavou, ale klady pro mě převážily. Jelikož se jedná o autorčinu prvotinu, rozhodně jí dám šanci i v jejím novém počinu.

FlexiMZ
FlexiMZ
26.11.2021 4 z 5

Několik měsíců jsem si brousila zuby na tuto autorčinu knihu a pořád tak nějak odolávala. Když jsem se ale dozvěděla, že jí bude vycházet novinka u mého oblíbeného nakladatelství, rozhodla jsem se, že si nejdřív přečtu její prvotinu a trošku se s její tvorbou seznámím. Na úvod musím říct, že Erbena v tom pozná nejspíš každý, kdo přečetl Kytici. Je to stejná hororová atmosféra, slovanská mytologie, duo dítě a matka...
V knize máme jednu povídku a několik balad. Oboje má své kouzlo. Udělalo na mě dojem to vykreslení tehdejší doby, vesnické prostředí, strašidelné příběhy tradující se mezi lidmi. Líbilo se mi to moc! Povídka za mě trošilinku slabší než balady, ty jsem si opravdu užila snad všechny. Těším se na autorčinu další tvorbu. Tohohle nutně potřebuju víc!

INCOGNITOREADER
INCOGNITOREADER
29.10.2021 4 z 5

Kniha je rozdělena na dvě části. V první se nacházi lehce strašidelná novela a ve druhé jsou balady, které jsou velmi podobné Kytici.
Obě části jsou inspirované slovanskou mytologií a to se mi líbilo.
Novelka určitě není určená pro děti.
Obsahuje docela dost vulgarismů, násilí a fekálií.
Zrovna u toho posledního bych se bez toho myslím obešel.
Jinak se mi, ale novelka líbila a dobře se četla.
Balady jsou také dobré.

Marekh
Marekh
10.10.2021 5 z 5

ZLOVOLNÉ BYTOSTI je autorčina prvotina. Kniha je inspirovaná slovanskou mytologií. Kniha je napsána ve stylu KYTICE od K. J. Erbena. Knihu hodnotím na 100 %.

V knize se nachází hororová novela KDYŽ SE NEDÍVÁŠ a 11 balad. Novela má 2 části. V novele se vyskytují také poznámky pod čarou. Balady se četly dobře a všemu jsem porozuměl.

Kniha se mi líbila a navodila mi strašidelnou atmosféru a na podzim je toto čtení ideální. V knize se nachází různá stvoření jako např. víly, jezinky, čarodějnice, tajemná světýlka aj. Docela jsem se bál. Pokud máte rádi Kytici od K. J. Erbena, mohla by se vám líbit také tato kniha.

Kniha není vhodná pro děti, zejména počáteční novela. Jednak by se bály a vyskytují se v ní scény, které nejsou vhodné pro děti. Autorka používá také vulgarismy. Pokud by vulgarismů bylo méně, nebylo by to na škodu.

Kniha obsahuje také černobílé ilustrace. V závěru knihy se nachází PODĚKOVÁNÍ.

Arkagas
Arkagas
09.10.2021 5 z 5

Děkuju! Tohle je přesně kniha, kterou jsem po přečtení Rudé galerie tak nutně potřebovala, abych se ujistila, že kvalitní tvorba žije. Tohle je krása, novela na začátku je děsivá, dechberoucí a skvěle napsaná. O lásce, odvaze, strachu, odhodlání. Místy dost děsivá, temná a nechutná, přesně tak, jak to mám ráda.

A balady v druhé polovině knížky jsou skvostné. Nelly psát prostě umí.

AlčaH
AlčaH
12.09.2021 5 z 5

Výborná kniha, která mě jako celek opravdu bavila.

Její první část tvoří temná novela Když se nedíváš. Musím pochválit autorčinu fantazii i to, jakým způsobem novelu napsala - mělo to spád, bylo to dramatické, tajemné, depresivní, v příběhu byly skvěle vykreslené postavy (byť na relativně malém prostoru)... No prostě to bylo moc dobré. :-) Jediné, co do teď nemůžu překonat a autorce odpustit, tak to je Dora - to jsem tedy vážně nečekala... :-)

Druhou část knihy tvoří jedenáct balad v duchu Erbena a musím říct, že i ty se mi moc líbily. Měly skvělou, tajemnou atmosféru a jejich čtení mě úplně vtáhlo.

Na závěr tedy jen doufám, že autorka bude v psaní pokračovat, a že se dočkáme dalších skvělých knih inspirovaných slovanskou mytologií. Protože tato tematika a navíc takhle dobře zpracovaná mě vážně moc baví, a myslím, že nabízí ještě hodně zajímavého prostoru k prozkoumání!

JointlieKat94
JointlieKat94
12.09.2021 4 z 5

Se čtením jsem byla spokojená. Za dva večery přečteno. :)
Je to vážně skoro jak K. J. Erben, ano, dalo by se to s ním srovnávat. Ale jasný, Erben je Erben. Tohle je něco nového, něco, co tu chybělo.

Musím ale vytknout, jako někdo v komentářích pode mnou, že některé výrazy se tam prostě nehodí. Když už to má být sprostý, ať je, v rámci možností, ale takovej "bimbas" mi tam jednoduše neseděl.

Novela byla fajn, balady byly super!

Tak jen asi dopíšu, že se těším na další knihu v takovém duchu, slovanskou mytologii mám ráda. :)