knizkocici knizkocici komentáře u knih

☰ menu

Čepel tajemství Čepel tajemství Tricia Levenseller

Děkuji @humbook a @humbook_blogeri za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spolupráce.

Originálně pojatá fantasy, která mě bavila od začátku až do konce a přečetla se jedním dechem. Jako největší klad knihy musím vyzdvihnout, že je v ní docela velké písmo a na stránce méně textu, takže se opravdu četla svižně. Pro mě, jakožto znenadání vytíženého člověka, který čte jednu knihu dva týdny, byla příjemná změna mít jednu zase za tři dny přečtenou.

S hlavní hrdinkou Zivou jsem se skoro v každé chvíli ztotožňovala, autorka její panické myšlenky zachytila velmi věrně. Také jsem se nad tím ale bavila, protože co jiného mi zbývalo Zvlášť ze začátku jsem se pochechtávala, ale i během celého děje. Co vyloženě potěšilo mě, ale možná se nebude líbit jiným, je, že v knize není žádné obrovské drama, nejsou nastavené žádné vysoké sázky, postavám sice jde o život, hrozí jim nebezpečí a tak utíkají do neznámého, ale není to podáno násilně. Skoro bych tedy příběh doporučila i mladším čtenářům nebo někomu, kdo velká dramata nemůže vystát (já, prosím). Z toho, jak se děj vyvíjel, jsem nadšená. A i si troufnu říct, že mě překvapil konec. Možná byl trochu antiklimaktický, ale vlastně, vezmeme-li, že celou dobu nedostáváme žádné obrovské šoky ani neprožíváme úplně šílené emoce dá se vůbec říct, že zklamal? Podle mě nikoli.

Postavy mi už teď přirostly k srdci, i když kromě Zivy jsem se nedokázala ztotožnit s nikým z nich, na druhou stranu to ani nepovažuji za důležité. Ale neumím si představit, že by se někomu z nich něco stalo. No, jsem velmi zvědavá, co se odehraje v druhém díle, vezmeme-li v potaz, jak skončil ten první.

03.09.2023 4 z 5


Léto mezi řádky Léto mezi řádky Alena Štraubová

LMŘ jsem měla příležitost si přečíst už jako první verzi, a ačkoli tento žánr vůbec nečtu, byla jsem příjemně překvapená. Bála jsem se, že nebudu schopná dát autorce žádný názor, ale nakonec byly tyto starosti zbytečné. I první draft byl velmi povedený. Nebudu se tajit tím, že se s Al poměrně spoustu let přátelím, takže jsem jí nemohla říct, že je to slátanina Což nebyla a není. Každopádně, teď dočítám finální verzi a musím řict, že na ní opravdu hrozně moc zapracovala, aby se ke čtenářům dostal ten nejlepší příběh. Jsem na ní neskutečně pyšná a byla jsem po celou cestu, kterou se mnou sdílela - přes přijetí rukopisu, vymýšlení jména knihy až po domluvení na obálce s Vanessou, což byl podle mě neskutečný úspěch a štěstí.

Možná jste stejní jako Denis, hlavní postava, a napadá vás, že hetero vztah vás nenaplňuje. Možná se jen bojíte vyjít ze své komfortní zóny. Možná vám tahle kniha pomůže si uvědomit spoustu věcí o sobě a o druhých, jako pomohla mnohým jiným. Jen se podívejte na všechna ta pozitivní hodnocení.

LMŘ se také dočkalo dotisku, a to po necelých 3 měsících od vydání!!! To o něčem taky svědčí. Příběh knihomola Denise a bohéma Vincenta uchvátil drtivou většinu čtenářů, mě nevyjímaje. Zcela jistě uchvátí i vás.

30.08.2023 5 z 5