KlaudieS KlaudieS komentáře u knih

☰ menu

Vítěz je sám Vítěz je sám Paulo Coelho

(SPOILERY) Nevím, co si o knížce myslet.
Kdysi dávno pradávno jsem byla naprosto nadšená Alchymistou i Veronikou a s nadšením si půjčila dílo s velice poetickým názvem U řeky Piedra...., ale znechuceně odložila to náboženské blábolení už po třech stranách a od té doby jsem na Coelhu zanevřela. Až teď, po snad šesti letech jsem mu dala druhou šanci. No, druhá Veronika se nekonala, ale ani úplná Piedra to nebyla.
Hlavním problémem pro mě bylo vžít se do role hlavního hrdiny. Jeho uvažování bylo pro mě naprosto scestné. Zabiju pár lidí, moje ex pochopí, že to je pro ni a vrátí se ke mně. Prosím?? Dále pak sama ta jeho neodolatelné, zářivá Ewa. V knize naprosto plochý charakter, který se dá definovat větou: ta ženská, co zmateně a vystrašeně čumí na mobil. Jo, jasně, je tu jakýsi pohled do minulosti, kde se dozvíme, jak už chtěla opustit skvělou práci, dům, cestování, aby mohla u jezera chytat lelky a žít normální život nebo co, a jak na ni její muž neměl čas, blablabla, pak teda ten problém s tím, že její manžel vraždí lidi, protože jim vlastně takhle pomáhá.... sorry, ale Igor je prostě magor, já tam žádný filozofický rozměr jeho osobnosti nevidím, spíš je to psychopat, který si o sobě myslí, že je tak trochu Bůh a Ewa Bovaryová je prostě znudená panička, která už roupama neví coby. Ony jsou vlastně skoro všechny postavy hrozně nesympatické, jediní dva normální tam byli Hussein a Jasmine. A ten androgyn rozhodně stál za víc stránek! Ovšem nejvštšího blbce knihy vyhrála francouzská policie: "Nemůžete soudit, že vrah je Rus, protože použil speciální ruskou bojovou techniku, to můžete stejně tak říct, že to byl jihoamerický indián, protože použil kurare." Prosím??? 1. v Cannes je určitě dost Rusů, ale zajisté ani jeden jihomarický indián 2. jed se dá koupit, což může každá bohatý človek s konexemi, kterými se Rusko jen hemží, zatímco bojovou techniku tak moc typickou zrovna pro jednu zemi se asi jen tak někdo nenaučí, natož jihoamerický indián, proč by to dělal, že. U téhle scény jsem knížku vážně málem odložila, protože tohle byla stupidita nejvyššího kalibru. Chápu, že příběh vůbec není o tomhle, ale....ne. A mimochodem, pane Coelhu, co je kurare a jak moc je jedovaté, může vědět naprosto jakékoli dítě, co čte popisky živočichů v zoo!
Z literárního hlediska nemám moc co vytknout, bylo to moc dobře napsané. Nápad zasadit celý děj do jednoho dne rozdělený kapitolami podle času udělal naprosto průměrný příběh herečky Gabriely mnohem zajímavější.
Ale ty postavy jsou fakt až moc hloupé.

09.12.2016


Stalker Stalker Lars Kepler

Jednoznačným plusem tohoto díla je jednoznačne, ostatně jako u ostaních Keplerových knih, co jsem dosud přečetla, skvělá čtivost a spádný děj. Líbí se mi, že nic tam není zbytečně, pokud je představení nějaká nová osoba, vždy je vtažená do děje a nějak s vyšetřováním souvisí (SPOILER např. i postava Nestora, kterou jsem pár stran považovala za podezřelého, Jackie a její dcera atd...)
Bohužel ale převažují mínusy. Stejně jako u ostatních nejen Keplerových knih, ale celkově u severských detektivek, jsem opět měla problém s literárním vyjadřováním, které je na úrovní prváka na gymplu. Možná je to překladem, ale literárně je to vážně na hodně nízké úrovni - kostrbaté či hodně nešikovné výrazy, které patří maximálně tak do červené literatury nebo podobně pokleslého žánru, dále u většiny postav velice chabá charakteristika (SPOILERnapř. těhotenství Katryny Jusufové - proč dítě nechtěla? A pak z ničeho nic zas potom ano? A její manžel na to jen: ok, tak běž teda na potrat....? Eh? Prosím?! Vytváří to dojem, že autoři jen chtěli šokovat vraždou těhotné ženy, ale přitom to tam potom už ani nebylo zmíněné, jako by na to snad autoři sami zapomněli....), Nellyin plán mi připadá nesmyslně dlouhodobý. Zbytečné a na efekt mi připadají i sexuální scény, což mi vadilo i u minulého dílu, jako by si paní Keplerová (já vím, že to není její jméno) příliš ráda četla Padesát odstínů...
Jako oddechové čtení je to fajn, za dva dny nemáte co řešit, ideální knížka na cesty, nebo pokud už máte dost literatury, u které se musí přemýšlet, protože u tohoto je rozhodně lepší to nedělat :)

28.11.2016