karel.husa karel.husa komentáře u knih

☰ menu

Král Matýsek První Král Matýsek První Janusz Korczak

Matýsek se stane králem jako dítě. Řeší s ministry vedení země, postupně hledá, jak má vlastně vládnout - je zároveň dítětem, které se chce jít koulovat s dětmi, a zároveň králem, který nese zodpovědnost za celou zemi. Je králem všech, byť by chtěl být spíše králem dětí, protože jim rozumí lépe. Matýsek začne v zemi provádět reformy... dál už bych prozradil příliš.

Knihu jsme četli s dětmi 7 a 9 let. Kniha prolíná vnitřní zápasy Matýska s dobrodružnými příběhy a děti po celou dobu bavila. Děti se dozví, jak funguje stát, co je parlament, demokracie, vztahy mezi státy a jak se vše může zvrtnout. Hodně oceňuji moudrost, s jakou kniha ukazuje vztah světa dětí a dospělých a vede ke smířené, také a hloubku, když vykresluje charaktery postav. Matýsek dost reflektuje své jednání, to je též inspirativní.

Rádi bychom si přečetli druhý díl, ale ten zatím v češtině není (polsky Król Maciuś na wyspie bezludnej).

10.01.2022 5 z 5


Transport za věčnost Transport za věčnost František Tichý

František Tichý propojil dochované informace o několika lidech do silného příběhu. Srozumitelně a živě zachycuje, co zažívali lidé v Praze během druhé světové války, postupné utahování zákazů pro Židy (například v městské dopravě) a proměny chování lidí vůči Židům. Kniha velmi bavila mě i děti, menším dětem jsem některé části raději přeskočil.

04.11.2021