josef6743 josef6743 komentáře u knih

☰ menu

Výstřely z hranice Výstřely z hranice Zdeněk Šaroch

Zajímavý pohled na situaci na hranicích nedlouho po válce, očima pohraničníků. Poskytuje jiný pohled než jaký je v dnešní době vytvářen o pohraničnících, jako o fanatických vrazích se stranickou knížkou, těšících se jen na to, až si budou moci vystřelit na nějakou nevinnou oběť. Jednotlivé příběhy jsou čtivé, místy napínavé, barvitě popisované vkladem vypravěče, ale finále příběhů bývá naopak až příliš rychlé a stručné. Občas není zcela srozumitelný přechod mezi dějišti a něco by zasloužilo více vysvětlit. Celkově jsem si však knížku užil.

16.05.2023 4 z 5


Paměti a úvahy Paměti a úvahy Lubomír Štrougal

Začetl jsem se do knih činovníků socialismu a spolu se vzpomínkami mými, mých předků i jiných pamětníků, upevnilo mě to v přesvědčení, že v současnosti vytvářený pohled na naši minulost je velmi zjednodušený, selektivní, přehnaně černobílý a v důsledku zkreslující a manipulující.
Kdo se nebojí myslet vlastní hlavou a nepodlehl autocenzuře, může se dát směle do čtení.
Tyto knihy jsou místy čtivé více a místy méně, přecijen autoři nejsou spisovatelé, ale pohled do zákulisí procesů, příčin a následků, je zajímavý sám o sobě.

08.12.2022 4 z 5


Až po mé smrti Až po mé smrti Vasil Biľak

Rozhodně doporučuji k přečtení. Ale nebude to nic pro lidi, kteří chtějí mít vše jednoduché, černé nebo bílé.

08.12.2022 4 z 5


Naděje se vzdát neumím Naděje se vzdát neumím Miloš Pick

Rozhodně ne obyčejná životní cesta člověka, který se podílel na utváření naší země a kdyby mu bylo dopřáno více sluchu a prostoru, pravděpodobně bychom na tom byli mnohem lépe. Rovněž jeho autentické zážitky z období války a před ní pomáhají utvářet si plastičtější obraz o této naší historii. Knížka není rozsáhlá, je převážně čtivá a dá se přečíst za pár hodin.

08.12.2022 4 z 5


Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918-1992 (2.díl, období 1945-1992) Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918-1992 (2.díl, období 1945-1992) kolektiv autorů

Pobrat to obrovské množství údajů najednou snad ani nelze, ale kniha je dobře strukturovaná a dá se v ní celkem úspěšně vyhledat jednotlivé údaje. Dává mnohem barevnější a v důsledku odlišný obraz o naší minulosti, než jaký je vytvářen masmédii.

08.12.2022 5 z 5


Z Buzuluku do Prahy Z Buzuluku do Prahy Ludvík Svoboda

Tuto knihu by si měli přečíst všichni ti, kteří bezmyšlenkovitě nebo dokonce nadšeně přijímají současné propagandistické plivání na naší historii, na naše hrdiny a zaměňování obětí za viníky a naopak. Také ti, kteří o válce mluví jako o nějakém dobrodružství, kterému by třeba i šli naproti. Zkušenost je sice nepřenositelná, ale těm bystřejším by třeba i takto autenticky zprostředkovaná pomohla otevřít oči.

01.04.2020 5 z 5