josca josca komentáře u knih

☰ menu

Evangelium podle Matouše Evangelium podle Matouše Daniel J. Harrington

Podrobný komentář k Matoušovu evangeliu. Kniha je rozdělena podle kapitol. U každé kapitoly jsou nejprve okomentovány jednotlivé verše a poté je text vyložen jako celek. Uvádí mnohé zajímavé souvislosti, možných otázek k textu je ale tolik, že je kniha nemá šanci obsáhnout. Často jsem našel odpovědi na otázky, které jsem si nekladl a naopak, co jsem se chtěl dovědět jsem zde hledal marně.

05.03.2021 3 z 5


Temná noc Temná noc Svatý Jan od Kříže

Je to velká mystická klasika, ale četba to není jednoduchá.

05.03.2021 5 z 5


Svědek naděje Svědek naděje George Weigel

Asi nejpodrobnější životopis velkého papeže Wojtly. Je to opravdu tlustá bichle. Vyplatí se přečíst si aspoň úryvky nebo pár kapitol. Doporučuji např. pasáž o první návštěvě v rodném Polsku v roce 1979.

05.03.2021 5 z 5


Ilustrované dějiny historie českých zemí Ilustrované dějiny historie českých zemí Petr Čornej

Hodně stručná ale moc hezká přehledová encyklopedie mapující dějiny naší země od pravěku po Sametovou revoluci. Každá kapitola je na jednu dvojstarnu a krom souvislého textu obsahuje řadu fotografií, map a obrázků, které text výborně doplňují. Skvělý článek do rodinné knihovny.

05.03.2021 5 z 5


Co se děje v kostele? Co se děje v kostele? Jan Houkal

Výborná knížka, která jednoduše ale výstižně přibližuje základy katolické víry nejen dětem. Napsáno dogmatickým teologem a farářem pražské arcidiecéze Jendou Houkalem. Srozumitelně a stručně vysvětluje katolický pohled na víru, bibli, bohoslužbu a křesťanský život.

05.03.2021 5 z 5


Cesta na Západ. Po stopách ochočeného Boha Cesta na Západ. Po stopách ochočeného Boha Štěpán Smolen

Napínavá a vtipně psaná kniha o pouti jednoho bohoslovce současnou západní Evropou, setkáních, myšlenkách a hledání Boží vůle.

31.05.2019