Joella Joella komentáře u knih

☰ menu

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Jméno Ruty Sepetysové je pro mě automatickou zárukou kvality. Svoji schopnost vytvořit poutavý příběh s propracovanými postavami a silnou dávkou emocí dokázala zatím ve všech svých knihách, a Sůl moře není výjimkou.
Přestože spousta lidí kritizuje příliš rychlé a časté střídání postav, musím říct, že mně se to v tomto případě hodně líbilo. Na každou situaci tak máte pohled ze všech stran a pořád se v ději orientujete. Samotné postavy nepotřebují žádné dlouhé charakteristické popisy, jejich povaha krásně vyplývá z děje, který se nezabývá žádnými zbytečnostmi a svižně, přesto velmi poutavě ubíhá směrem k nevyhnutelnému konci.
Obdivuju taky veškerou práci, kterou si autorka dala s výzkumy, studiem této katastrofy, navštěvováním všech míst, na která se její hrdinové dostávají, i kontaktováním přeživších, kteří si tuto událost skutečně prožili.
Nenápadné propojení Joany s postavou Liny z knihy V šedých tónech už je pak jenom pomyslnou třešinkou na dortu. Nemůžu než doporučit a těším se na další autorčin román.

15.10.2020 5 z 5


Plamen v temnotě Plamen v temnotě Sabaa Tahir

Na prvním dílu mě neskutečně zaujala jeho temná, napínavá a naprosto originální atmosféra, která v mých očích vyvážila nesympatickou hlavní hrdinku i všechny ostatní drobné chyby. Druhý díl je ale v tomto ohledu hrozné zklamání. Čte se sice dobře a svižně, má celkem spád i zajímavou zápletku, ale kdykoli jsem se dostala ke kapitolám vyprávěným z Laina pohledu, musela jsem přestat číst. Milostný trojúhelník i sama Laia mi nehorázně lezly na nervy, navíc spousta částí příběhu byla až nemístně dětinská a hrozně hloupá. Tři hvězdy si tento díl zaslouží jen a pouze za kapitoly s Helenou (i když ani ty nebyly na takové úrovni, aby vyvážily části druhých dvou vypravěčů) a oproti zbytku knihy velmi působivý závěr s několika nečekanými zvraty.

14.05.2020 3 z 5