jiri1089 jiri1089 komentáře u knih

☰ menu

Almanach Navala Ravikanta - Jak zbohatnout a být šťastný Almanach Navala Ravikanta - Jak zbohatnout a být šťastný Eric Jorgenson

Rozhodně nemám pocit, že bych se vším souhlasil. Možná ani s polovinou ne. Vlastně jsem byl původně z knihy dost zklamaný kvůli svému velkému očekávaní. Pak jsem si ale uvědomil, že i když s knihou v některých částech nesouhlasím nebo bych ji chtěl doplnit nebo rozporovat... tak je to vlastně ono - co více si můžete od knihy přát než to, že vás přinutí se zamyslet a zkoušíte ji oponovat. Proto 5/5.

01.05.2024 5 z 5


Osm smrtelných hříchů Osm smrtelných hříchů Konrad Lorenz

Pro jednou mě překvapuje zdejší vysoké hodnocení. Obsah nemůžu tolik soudit, protoze mi absolutně neseděla autorova forma. Jestli máte rádi vyjadřování Tomáše Sedláčka (R. 2024), tak vám asi sedne i Lorenz. Já se ztrácel nad shlukem nesourodých myšlenek.

Vzadu na obálce mého výtisku knihy je odkaz na Sapiens od Harariho. To je asi nejlepší sdělení této knihy.

Byl to dárek, jinak bych to zabalil už po 10 stranách... nakonec jsem i tak hodně přeskakoval, až jsem doskákal na konec knihy. Vlastně mě dost mrzí, že jsem v knize nenašel, to co čtu ve zdejších komentářích. Trápit se ale nebudu. To radši vemu jinou, ctivejsi knihu.

04.04.2024 1 z 5


Hledání ultra Hledání ultra Rich Roll

Zdejší komentáře jsou většinou přesné. Záleží tedy na vaši chuti, jestli vám to sedne. Je to příběh padlého anděla, který se zvedl. Způsob vyprávění je často americký... ale až na některé odstavce to spíše pomahá čtivosti a spádu knihy. Za mě byl rozhodně zajímavý přesah do veganské stravy a systému treninku. Není to návod, ale myslím, že to může být inspirace pro už sportovní lidi, aby se chtěli dozvědět více o tom, jak jejich tělo může fungovat. Reálně má kniha asi 230 stran. V kontextu investovaného času / výkon jsem hodně spokojený.

Co bych knize/překladu vytknul je nepřepočítání mil do km. Ano dokážu si to vynásobit x 1.6, ale myslím, že pro zážitek ze čtení a uvědomění si ultra vzdáleností by bylo lepší vidět ty km jasně na papíře.

22.12.2023 4 z 5


Ztracen v zemi mamutů Ztracen v zemi mamutů Pavel Radosta

Celkove hodne prijemne cteni s kratkymi kapitolami, takze idealni do MHD nebo pokud nemate moznost cist souvisle. Jednu hvezdicku jsem musel odecist za zaver. Trochu to pusobilo, ze ve 3/4 knihy se zacina rozvijet zapletka, podle ktere dostala kniha nazev a pak prisel rychle konec. I celkova stylistika byla jaksi zrychlena, jakoby autor trochu ztratil zajem psat a chtel to rychle ukoncit. Porad je to ale prijemne oddychove cteni od vaznejsich knih. Super.

11.05.2023 3 z 5


Ego je váš nepřítel Ego je váš nepřítel Ryan Holiday

Řekl bych, že tuto knihu budete buď milovat anebo vás neosloví vůbec. Nic mezi. Já patřím do druhé skupiny.

Za mě je tu geniální myšlenka, která ale nebyla zpracováná dle mé chuti. Působí to na mě jako by si autor nějakou dobu zapisoval citace nebo příhody jiných lidí. Později se k nim vrátil, spojil je dohromady (ne vždy úspěšně) a vydal je jako knihu.

S danými příběhy jsem se často nedokázal vůbec ztotožnit. Neuměl jsem si představit, že během "skutečného" příběhu nějaké slavné osobnosti rozepsané na jeden odstavec jsem schopný říct, že daná osoba nutně narazila na své ego. Kniha tak dost často spadá do "za cokoliv co v životě poserete může vaše ego". A to mi příjde moc zkratkovité.

Vlastně mi v tomhle daleko více rezonuje film Creed, kde Rocky Balboa postaví mladého Creeda před zrcadlo, aby boxoval sám se sebou. "Tohle je tvůj největší nepřítel"
https://www.youtube.com/watch?v=qIsChfMANaE

28.01.2022 2 z 5


Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Jako všem předchozím knihám musím vytknout absenci mapy všech těch království a shrnutí postav. Hry o trůny obě věci mají. Asi i proto mi vždy přišly jasné a čitelné. Tady mám velký problém se orientovat.

Nebýt určitého kouzla Zaklínače dal bych tři hvězdy.

19.12.2021 3 z 5


Rozvrat: Jak se národy vyrovnávají s krizemi Rozvrat: Jak se národy vyrovnávají s krizemi Jared Diamond

Rozhodně dobrá kniha, která čtenaři přiblíží několik zemí a jejich krize. Záleží pak asi na očekávání, jestli je pro čtenáře lepší relativní povrchnost a zkratkovitost obsahu za cenu více zemí nebo by radši méně zemí a větší rozbor. Rozhodně se mi ale líbíla systematická práce a také shrnutí každé země podle předem daných kriterií. A jejich úplné znovu shrnutí a tím podtržení myšlenek v závěru knihy.

Co musím knize vytknout je absence tabulek a grafů, které by formulovaly určité myšlenky příměji (alespoň pro mě) než odstavec slovního srovnání čísel. Občas jsem si taky nebyl jistý, jestli Diamondovy osobní zkušenosti nebo zkušenosti jeho přátel nejsou až příliš individuální na to, aby se daly generalizovat. Alespoň to tak na mě působí skrze autorův styl psaní. Zároveň mě tolik nedostala jedna z posledních kapitol o budoucích krizích - klimatická změna, surovinová krize. Neříkám, že se mýlí, ale spíše velké problémy reší na pár stranách, takže to na mě působí strašně povrchně (např. Dánsko a Německo jede na větrných elektrárnách, sice zabijou 50 tisíc ptáků ročně a nevypadají moc dobře, ale to je přece malá cena za celkový prospěch oproti jiným neekoloických způsobům výroby energie... prostě si nejsem jistý, jestli tato tématika není složitější a je třeba vzít v úvahu daleko více vstupů než jen ptáky). Další příkladem je pak populační vývoj planety a ekonomické spotřeby. Neříkám, že se nutně mýlí, ale vlastně vezme pár těžko-říct-odkud čísel a počítá tak, aby mu vyšel jeho názor (ne nutně úplně špatný).

Kniha ale rozhodně stojí za přečtení. Malé nedostatky můžou pak testovat vaši schopnost kritického myšlení nebo jen vlastního-odlišného názoru. To přece není nikdy na škodu.

20.05.2020 4 z 5


Život Buddhy Život Buddhy Sherab Chödzin Kohn

Tato kniha představuje moje první bližší setkání s buddhismem, což je nevýhoda spíše na mé straně. Život Buddhy je vzhledem k útlosti knihy docela detailně popsán a taky používá dost termínů, které mi dělalo problem si zamapatovat. Asi by mi na poprvé sedělo přečíst si vybrané příhěhy Buddhy s komentářem než úplně celý život ve zktratkovitých příbězích, abych lépe chápal prvky buddhismu. Jsem ale rád, že jsem knížku přečetl a chtěl bych se k podobné knize vrátit, abych více nasál podstatu tohoto směru.

22.12.2019 4 z 5