Jaryskinho Jaryskinho komentáře u knih

☰ menu

Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky Veronika Valentová

Druhý román Valentové ukazuje, že tato dosud nedostatečně doceněná mladá spisovatelka s každou další knihou překonává díla předchozí. Jestliže v Bruselském cestopise (Albatros 2006) mladé ženy poznávají prostředí evropských institucí a navazují první mezinárodní přátelství a nesčetněkrát se s nimi přitom nasmějeme, "Nicka" (="nicka"?) dobývá Ameriku je román výrazně vyzrálejší a hlubší. Na první pohled jde opět o mladou ženu oprošťující se od rodičovských představ o jejím životě a hledající vlastní cestu v pulzujícím velkoměstě, které nikdy nespí. Ovšem Valentová před námi tentokrát – zcela v duchu jiných českých kosmopolitních autorů (Kundera, Škvorecký, Hostovský aj.) – rozvíjí mnohavrstevný příběh, jehož alfou a omegou není nic menšího než boj mladého člověka o vlastní identitu. Teprve po přečtení knihy jedním dechem mi začalo docházet, kolik podobných témat každý z nás prožívá, aniž by musel být zrovna v New Yorku. Tohle je velká literatura!

01.10.2018 5 z 5


Zmatení jazyků aneb Bruselský cestopis Zmatení jazyků aneb Bruselský cestopis Veronika Valentová

Prvotina Veroniky Valentové, která se s každou knihou stává populárnější autorkou, je poutavým příběhem tří dívek různých národností, které se spřátelí na stáži v institucích EU. Akurátní Němka a emocionální Bulharka jsou spolu s českou vypravěčkou hrdinkami, které se při své první velké pracovní zkušenosti postupně poznávají a sžívají natolik, až se jedna bez druhé neobejde. Protikladem jejich povah vzniká bezpočet vtipných dialogů, jimž bruselské instituce poskytují trvalý přísun podnětů. Navíc má Valentová dar bohatého jazyka a krásného stylu, takže její formulace nejen pobaví, ale i potěší každého, kdo má rád češtinu. Mírně zavádějící je název knihy (často dílo nakladatele) – nejde primárně o cestopis, nýbrž o román se vším všudy! V popředí tak nestojí Brusel, ani instituce EU, nýbrž peripetie a zápletky děje, jak se na pořádnou literaturu sluší a patří. Shrnuto a podtrženo: zábavná kniha, čtivý román a krásná čeština.

01.10.2018 5 z 5


Karlík Nezbedník - Knížka pro tvrdohlavé děti a jejich zoufalé rodiče Karlík Nezbedník - Knížka pro tvrdohlavé děti a jejich zoufalé rodiče Veronika Valentová

Třetí kniha z pera Veroniky Valentové je pokladem pro děti i pro rodiče. Zábavné a laskavé příběhy jsou jako vystřižené z každodenního života dětí od dvou do deseti let. Obě naše děti knížku milují a pokaždé se hodně nasmějeme. Ilustrace Kláry Valentové jsou naprosto úžasné, originální a vtipné. Spoluprací obou sester vzniká umělecké dílo, které se vysoce tyčí nad běžnou produkcí literatury pro děti. Navíc k tomu všemu ukryla autorka do knihy ještě jeden dárek: pro nás rodiče. Nad příběhy se s dětmi můžeme nejen zasmát, ale i pobavit a najít řešení každodenních situací, v nichž se projevuje dětský vzdor. Přesunem problému do fiktivního světa našla Valentová zcela nový nástroj pro zvládání „dětské puberty“ (tou dvouletou počínaje). Kniha tak nejen pobaví, ale i přispěje k rodinné pohodě. Co víc si lze od knihy přát?

24.09.2018 5 z 5