Zmatení jazyků aneb Bruselský cestopis

Zmatení jazyků aneb Bruselský cestopis https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49826/zmateni-jazyku-aneb-bruselsky-cestopis-49826.jpg 3 12 5

Brusel není v "cestopise" Veroniky Valentové představen z pohledu turisty navštěvujícího památky a muzea, ale očima nového obyvatele města - stážisty, jenž zde hledá nejen uplatnění a nové zkušenosti, ale také sám sebe. Co čeká stážistu po příjezdu do Bruselu? Bude horší počasí, nebo ubytování? Zvládne dnešní účast na zasedání Parlamentu lépe než včerejší stážistický večírek? To vše ve vyprávění plném humoru, sebeironie a svěžího stylu. Hlavní linii příběhu tvoří osudy tří mladých stážistek ze západní, střední a východní Evropy, jejichž vtipné rozhovory, neuvěřitelné příhody a četné překážky, jež musí překonávat na cestě do nitra Unie, zajišťují postavám i vypravěčce od začátku čtenářovy sympatie.... celý text

Přidat komentář

DagmarMo
19.01.2020 3 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem byla též na stáži u Komise se mi kniha líbila, bylo mi to blízké ten bezstarostný stážistický život plný instantních přátelství a bouřlivých emocí. Jinak nevím jestli by mě zaujala.

Jaryskinho
01.10.2018 5 z 5

Prvotina Veroniky Valentové, která se s každou knihou stává populárnější autorkou, je poutavým příběhem tří dívek různých národností, které se spřátelí na stáži v institucích EU. Akurátní Němka a emocionální Bulharka jsou spolu s českou vypravěčkou hrdinkami, které se při své první velké pracovní zkušenosti postupně poznávají a sžívají natolik, až se jedna bez druhé neobejde. Protikladem jejich povah vzniká bezpočet vtipných dialogů, jimž bruselské instituce poskytují trvalý přísun podnětů. Navíc má Valentová dar bohatého jazyka a krásného stylu, takže její formulace nejen pobaví, ale i potěší každého, kdo má rád češtinu. Mírně zavádějící je název knihy (často dílo nakladatele) – nejde primárně o cestopis, nýbrž o román se vším všudy! V popředí tak nestojí Brusel, ani instituce EU, nýbrž peripetie a zápletky děje, jak se na pořádnou literaturu sluší a patří. Shrnuto a podtrženo: zábavná kniha, čtivý román a krásná čeština.


soukroma
02.01.2014 2 z 5

Takové holčičí plácání spíš než něco vážného a zajímavého...Většinu jsem jen prolistovala, protože mě nebavilo číst o setkáních stážistek a jejich hodnocení pánů v jejich pracovním okolí. O Bruselu jako městě jsem se nedozvěděla nic.

-Astarte-
25.03.2013 3 z 5

Na knize se mi líbila první třetina, kde poměrně inovativním způsobem autorka zachází s žánrem cestopis. Další dvě třetiny byly spíše románového charakteru.

Lucila
14.12.2011 3 z 5

Knaha ukazuje život v Bruselu z pohledu tří mladých holek, které se rozhodly / byly vybrány pro práci pro Evropu. Je to tip příběhu "vydala jsem se za prací někam, kde to neznám". Přečíst se to dá, ale není to nic úžasného. Naštěstí v knize není moc politiky, ale hodně normálního života.

Kniha Zmatení jazyků aneb Bruselský cestopis je v

Přečtených17x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x