Jani.ki Jani.ki komentáře u knih

☰ menu

Akce Kámen Akce Kámen Michal Kocián

Vynikající umělecké zpracování jinak šíleného (o to hůř, že SKUTEČNÉHO) příběhu, který osnovala komunistická STB na občany vlastní země. Byli nuceni a provokováni k útěku prohnilou provokační metodou nazvanou Akce Kámen. Falešné hranice se nacházejí v lokalitách po západní hranici od Šumavy až k Chebu, ve Kdyni v kulturním středisku je stálá výstava badatelky V. Jandečkové, která objevuje příběhy lidí, kteří padli do léčky podlého komunistického režimu a jeho aparátu. Každoročně se konají procházky po falešné hranici, jichž se účastní sama badatelka. Komiks Akce Kámen umně vypracovaný Michalem Kociánem má ještě doprovodnou česko-německou komiksovou výstavu, která putuje po školských zařízeních v ČR i DE. Komiks je zjednodušeným znázorněním jinak obsáhlých skutečností, intrik, příběhů spojených s falešnými hranicemi. Badatelka Václava Jandečková vydala několik knih na toto téma, které přináší podrobné informace. Spojení V. Jandečkové a Michala Kociána vyústilo v nádhernou knihu, kterou doporučuji jak z hlediska zpracování, tak z hlediska základního přehledu o kusu naší - smutné - historie.

11.06.2023 5 z 5


Chlapeček a Dálka Chlapeček a Dálka Daisy Mrázková

Této překrásně napsané a ilustrované knize s hlubším poselstvím přeji, aby ji vydali znovu - na krásném křídovém papíře, s pevnou obálkou a tak, aby knihu tvořil grafik, který pocítí potenciál práce s takovým textem a obrázky. Plným počtem * hodnotím text, myšlenku a ilustrace. Zpracování knihy by dostalo 2*

11.06.2023 5 z 5


Z říše krále Sedmilháře Z říše krále Sedmilháře Jiří Žáček

Rozporuplné pocity: ¨
Děti - jásaly z několika praštěných příběhů, významně prožívaly, když rodič "musel" číst slova, která do dětských knih (ani v dnešní!) době nepatří. Zdramatizovali jsme si nekonečnou básničku o tetě Malvíně, u které jsme se pak všichni nasmáli.
Rodiče - ježili se nám vlasy při čtení praštěných příběhů, kdy je už překročena určitá hranice, občas jsme zaměnili slova, abychom nemuseli číst, co tam ve skutečnosti je. Děti už jsou čtenáři sami, naštěstí si z knihovny berou jiné knížky. Děti by daly asi o hvězdičku více než my dospělí.

11.06.2023 odpad!


Pohádky o domovních znameních Pohádky o domovních znameních Jiří Teper

2 * za hezké ilustrace a nápad, ale i u nás zklamání, ani jsme s dětmi nedočetli, nebavilo. Čekali jsme příběhy vyprávějící o skutečných domech, trochu tajemna, trošku historických údajů, zasazení třeba do míst, kde by se skutečné domy nacházely. Škoda neproměněné šance.

11.06.2023 2 z 5