jand81 jand81 komentáře u knih

☰ menu

Učitel je nahý Učitel je nahý Jean-Marie Alfroy

Přiznám se, že nechápu tak nízké hodnocení, které kniha má. Kniha se mi velice líbila. Je to možná tím, že sám jsem učitel a při jejím čtení se mi vybavovala nejedna příhoda z mé praxe. Náladám a pocitům hlavního hrdiny jsem také rozuměl, neboť jsem je také prožíval. Myslím si, že kniha je pěkný exkurs nejen do francouzského, ale také českého školství. Doporučuji k přečtění všem, koho zajímá, jak školství funguje a co my učitelé také někdy prožíváme.

18.11.2020 4 z 5


Manželé, kteří ukradli atomovou bombu Manželé, kteří ukradli atomovou bombu Walter Schneir

(SPOILER) Kniha je objektivním pohledem na studenou válku v USA a případ Rosenbergovi. Ukazuje nám, že 50. léta byla dobou politických procesů nejen ve střední Evropě, ale také v USA. Případ Rosenbergovi lze také označit za vykonstruovaný politický proces, neboť důkazy proti manželům Rosenbergovým ohledně předání plánů atomové bomby SSSR chyběly, byly proto "vyrobeny" FBI falešně - manipulací se svědky - pravděpodobně skutečnými pachateli - manželi Greenglasovými, kteří u soudu lhali, upravovali skutečnost a svůj podíl viny bagatelizovali a naopak zveličovali vinu Rosenbergových. Vše bylo zahaleno ze strany FBI stínem tajné operace Venoma (rozluštění sovětských šifer). Po odtajnění těchto zpráv je zřejmé, že manželé Rosenbergovi byli nevinní v tomto případě. Julius Rosenberg byl sice aktivním špionem SSSR, ale ve vojenskoprůmyslové oblasti, a navíc v době, kdy mělo dojít k předání plánů k bombě, již několik měsíců špionem nebyl. Ethel Rosenbergová o tom, co její muž dělal, pouze věděla. Navíc veškerou šponážní činnost Rosenberg dělal ještě za II. sv. války, kdy byly USA a SSSR spojenci, tedy ještě před vypuknutím tzv. studené války. Jejich trest proto měl být pouze vězení, nikoliv smrt. Stali se obětí svých příbuzných, kteří, aby si zachránili život, vinu svalili na ně, a protikomunistické hysterie "honu na čarodějnice" v USA, které potřebovaly monstrproces, aby ospravedlnily tento boj. Knihu doporučuji každému zájemci o moderní americké dějiny.

16.07.2020 5 z 5


Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Kniha se mi líbila. Byla napínavá a velice dobře se četla. Už samotný příběh byl hezký a zajímavý. Velmi reálně je v ní popsána atmosféra Anglie a Londýna 1. poloviny 19. století. Myslím si, že právem náleží do doporučené četby k maturitě.

28.07.2017 5 z 5


Babické vraždy 1951 Babické vraždy 1951 Michal Stehlík

Kniha velmi dobře zpracovává tematiku vraždy funkcionářů MNV a KSČ v Babicích 2. července 1951. Její velký přínost spatřuji v tom, že se snaží objektivně, na rozdíl od jiných knih na toto téma, popsat babické události. Věnuje se jim totiž komplexně. Popisuje rovněž kriminální činnost Ladislava Malého a jeho pomocníků již před samotnými vraždami v Babicích, ale také potrestání nejen samotných vrahů (kteří přežili) a jejich pomocníků či ukrývačů, ale také nevinných lidí, kteří se k tomu jen nachomýtli. Dále se také věnuje porovnání skutečnosti a 2 dílů seriálu Třicet případů majora Zemana.
Co však považuji za její největší přínos, je fakt, že boří mýty, které se objevují bohužel i v učebnicích dějepisu a vydávají se za historickou pravdu, a to, že Ladislav Malý byl agentem StB a že babické vraždy byly provokací StB.

17.02.2017 5 z 5


Banderovci - hrdinové, nebo bandité? Banderovci - hrdinové, nebo bandité? Milan Syruček

Bohužel to není kniha nestranná, jak již bylo napsáno, ale kniha stranící banderovským nacionalistům, či ještě lépe nacistům.

13.07.2016 2 z 5


Lenin Lenin Robert Service

Největší předností této knihy je, že se autor snaží o co nejpravdivější vykreslení života zakladatele SSSR a vůdce VŘSR. To se mu úspěšně daří. Nesnaží se V. I. Lenina pošpinit, jak je tomu v jiných jeho životopisech, ale chápat jeho postoje a analyzovat, co ho k nim vedlo, a to i přesto, že s nimi sám nesouhlasil. Lenin je zde představen se svými chybami, ale i přednostmi. Jako člověk z masa a kostí, nikoliv jako polobůh, ale ani jako ztělesnění zla. V tom vidím její největší přínos a doporučuji ji nejen každému zájemci o moderní dějiny, ale všem těm, kteří chtějí poznat osobnost V. I. Lenina a pochopit jeho jednání v dějinách.

11.10.2015 5 z 5


Obléhání Leningradu 1941-44 Obléhání Leningradu 1941-44 David M. Glantz

Velmi zajímavá kniha. Pro čtenáře je bohužel méně čtivá, neboť se při popisu bojových střetů mezi Rudou armádou a Wehrmachtem, kterých je zde opravdu hodně, trochu ztrácí, a to zejména v popisu válčících jednotek. To však do publikací tohoto druhu patří. Její přínos je však velký. Doporučuji k přečtení všem zájemcům o tuto sice známou, ale málo popsanou etapu druhé světové války.

07.06.2015 4 z 5


Julek Fučík / věčně živý! Julek Fučík / věčně živý! František A. Podhajský

Vynikající kniha. Pravdivě popisuje život, dílo a názory Julia Fučíka. Je významným příspěvkem z pera dnešních literárních historiků a vědců k nápravě nepravdivé a neoprávněné dehonestace Julia Fučíka po roce 1989. Analýzu této dehonestace publikace rovněž obsahuje. Doporučuji všem zájemcům o tuto problematiku.

07.06.2015 5 z 5


Bílý orel, rudá hvězda Bílý orel, rudá hvězda Norman Davies

Kniha se zabývá tzv. zázrakem na Visle, tedy polsko-sovětskou válkou v letech 1919-1920. Jejím nejbolavějším místem je neobjektivnost, což je podstatná závada u historických knih. Každý historik má samozřejmě na každou událost svůj názor a má na to právo. Musí ale být objektivní. Domnívám se ale, že v této práci to autor nedodržel. Jeho zaujetí proti Rusům a nadržování Polákům z ní totiž přímo čiší. Je to dáno zejména tím, že kniha poprvé vyšla v roce 1972, tedy v době studené války, kdy SSSR byl nepřítelem číslo 1. Knihu doporučuji k přečtení, ale některé autorovy protiruské názory je nutno brát s rezervou.

07.06.2015 2 z 5


Pod ochranou říše Pod ochranou říše Tomáš Pasák

Vynikající kniha o období protektorátu v letech 1939-1941. Podává komplexní pohled na tuto dobu. Ukazuje, jak fungoval odboj uvnitř protektorátu, včetně zapojení prezidenta Háchy, premiéra Eliáše a dalších do něj. Doporučuji všem zájemcům o toto období.

07.06.2015 5 z 5


Rozdělení Československa - Dvacet let poté Rozdělení Československa - Dvacet let poté Roman Lukáš

Kniha je zajímavá co do informací o životě v česko-slovenském pohraničí v době kolem let 1992-1993. Obsahuje informace, které osvětlí mnohým tuto dobu z pohledu obyvatel regionu, kterého se rozbití Československa nejvíce dotklo. Já sám patřím mezi ně, byť nebydlím bezprostředně na hranici, ale v dáli se na Bílé Karpaty, jež ji tvoří, dívam z okna. Bohužel musím konstatovat, že reprezentativní vzorek celkem 10 lidí z obou stran hranice je dle mého psudu nedostatečný. Je to možná moje profesní deformace. Nejpřínosnější je však práce v tom, že ukazuje, jaké důsledky měl tento čin na obyvatelstvo této oblasti. Kladné samozřejmě nebyly. Knihu i přes její nedostatky doporučuji přečíst.

07.06.2015 3 z 5