Rozdělení Československa - Dvacet let poté

Rozdělení Československa - Dvacet let poté https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144997/bmid_rozdeleni-ceskoslovenska-dvacet-let-1JH-144997.jpg 4 6 3

Dějiny vzájemných vztahů Čechů a Slováků od vzniku společného státu až po jeho rozdělení pohledem obyvatel příhraničních oblastí. Kniha mladého historika Romana Lukáše se v první části zabývá faktografickým mapováním toho, co předcházelo rozdělení Československa na přelomu let 1992/1993. Jádrem práce je její druhá část, která se zaobírá pohledy, názory a prožitky českých a slovenských občanů z příhraničních oblastí (Zlínský vs. Trenčínský kraj) s ohledem na politické dění spjaté s rozdělením federace a samotný akt rozpadu. Tyto rozhovory byly analyzovány a interpretovány prostřednictvím orálně-historické metody a názorně ukazují, jakým způsobem rozdělení federace poznamenalo každodenní život obyvatel moravsko-slovenského pomezí.... celý text

Přidat komentář

Martens77
24.06.2021 5 z 5

Dobře a zajímavě napsaná kniha, která přináší stručný, ale kvalitní shrnutí příčin rozdělení Československa. Největším mínusem knihy je její stručnost, autor tak některé pasáže neozřejmuje, jak by bylo třeba. Rozhovory s lidmi z pohraničí jsou v rámci knížky obohacujícím čtením, ale rovněž relativně krátkým.

KejmlP
09.04.2017 1 z 5

Když to vyjádřím kulantně, řekl bych, že práce má "značné rezervy". Jsem nucen říct, že jedinou její přínosnou částí jsou poslední kapitoly s kvalitativním mikro-výzkumem mezi obyvatelstvem Česko-Slovenského pohraničí, které ukazují některé důsledky rozdělení společného státu pro tamní obyvatelstvo. Zbytek knihy tvoří velmi stručné, a poměrně jednostranné shrnutí dějin rozpadu Československa, které mimo unáhlených soudů o vinících obsahuje i řadu faktografických a citačních chyb. Závěrečný výzkum se jeví zajímavý, nicméně ani ten nepřichází s žádným významně obohacujícím sdělením, a spíše jen personifikuje důsledky nové hranice, které si přemýšlivý čtenář mohl vyvodit i bez něj. Nicméně kdyby obsáhl větší množství respondentů a jeho analýze bylo věnováno více prostoru, mohlo by jít o zajímavou studii. Takto bohužel celá kniha působí dojmem průměrné studentské práce, a pokud čtenář očekává cokoliv více než jen nejstručnější shrnutí, měl by radši sáhnout po kvalitnějších pracích, například po vyčerpávajících studiích dějin Česko-Slovenských vztahů od J. Rychlíka.


jand81
07.06.2015 3 z 5

Kniha je zajímavá co do informací o životě v česko-slovenském pohraničí v době kolem let 1992-1993. Obsahuje informace, které osvětlí mnohým tuto dobu z pohledu obyvatel regionu, kterého se rozbití Československa nejvíce dotklo. Já sám patřím mezi ně, byť nebydlím bezprostředně na hranici, ale v dáli se na Bílé Karpaty, jež ji tvoří, dívam z okna. Bohužel musím konstatovat, že reprezentativní vzorek celkem 10 lidí z obou stran hranice je dle mého psudu nedostatečný. Je to možná moje profesní deformace. Nejpřínosnější je však práce v tom, že ukazuje, jaké důsledky měl tento čin na obyvatelstvo této oblasti. Kladné samozřejmě nebyly. Knihu i přes její nedostatky doporučuji přečíst.

Autorovy knížky

2013  70%Rozdělení Československa - Dvacet let poté

Kniha Rozdělení Československa - Dvacet let poté je v

Přečtených6x
Knihotéce11x
Chystám se číst1x