Manželé, kteří ukradli atomovou bombu

Manželé, kteří ukradli atomovou bombu https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313923/bmid_manzele-kteri-ukradli-atomovou-bomb-oo3-313923.jpg 4 12 3

Pravda o případu Julia a Ethel Rosenbergových. Jediná a jedinečná kniha, která se věnuje případu Rosenbergových. V prvních letech studené války a v atmosféře zjitřené válkou v Koreji byli tito američtí komunisté odsouzeni k trestu smrti za špionáž ve prospěch Sovětského svazu. Kniha se věnuje znovuotevření známého případu, který řeší zbývající záhady a otázky ohledně manželů Julia e Ethel Rosenbergových Autoři knihy Manželé, kteří ukradli atomovou bombu Walter a Miriam Schneirovi byli v roce 1965 jedni z prvních, kteří otevřeli kontroverzní případ Julia a Ethel Rosenbergových, popravených v roce 1953 za špionáž a předání klíčových informací o výrobě atomové bomby Sovětskému svazu. Třicet let poté se Schneirovi znovu ponořili do případu a po otevření sovětských archivů se střípky začaly skládat znovu – a jinak. Za více než deset let svého bádání se autoři setkali s bývalými zpravodajskými úředníky v Moskvě a Praze a prostudovali detaily zaznamenané v tisících vládních dokumentů. Kdo tedy vynesl tajemství atomové bomby Sovětskému svazu? Jakou roli v celém případu hráli Julius a Ethel Rosenbergovi? Byli to opravdu manželé, kteří ukradli atomovou bombu?... celý text

Literatura světová Historie
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Final Verdict: What Really Happened in the Rosenberg Case , 2010


více info...

Přidat komentář

genie
23.11.2020 4 z 5

Docela zajímavé pojednání o tom, jak to (pravděpodobně) tenkrát s tou "atomovou" špionáží manželů Rosenbergových bylo. KGB, FBI, politika, lži a manipulace ... Dobře se to četlo, ale na můj vkus se některé informace zbytečně opakovaly. Naopak oceňuji poznámkový aparát s fotografiemi.

jand81
16.07.2020 5 z 5

(SPOILER) Kniha je objektivním pohledem na studenou válku v USA a případ Rosenbergovi. Ukazuje nám, že 50. léta byla dobou politických procesů nejen ve střední Evropě, ale také v USA. Případ Rosenbergovi lze také označit za vykonstruovaný politický proces, neboť důkazy proti manželům Rosenbergovým ohledně předání plánů atomové bomby SSSR chyběly, byly proto "vyrobeny" FBI falešně - manipulací se svědky - pravděpodobně skutečnými pachateli - manželi Greenglasovými, kteří u soudu lhali, upravovali skutečnost a svůj podíl viny bagatelizovali a naopak zveličovali vinu Rosenbergových. Vše bylo zahaleno ze strany FBI stínem tajné operace Venoma (rozluštění sovětských šifer). Po odtajnění těchto zpráv je zřejmé, že manželé Rosenbergovi byli nevinní v tomto případě. Julius Rosenberg byl sice aktivním špionem SSSR, ale ve vojenskoprůmyslové oblasti, a navíc v době, kdy mělo dojít k předání plánů k bombě, již několik měsíců špionem nebyl. Ethel Rosenbergová o tom, co její muž dělal, pouze věděla. Navíc veškerou šponážní činnost Rosenberg dělal ještě za II. sv. války, kdy byly USA a SSSR spojenci, tedy ještě před vypuknutím tzv. studené války. Jejich trest proto měl být pouze vězení, nikoliv smrt. Stali se obětí svých příbuzných, kteří, aby si zachránili život, vinu svalili na ně, a protikomunistické hysterie "honu na čarodějnice" v USA, které potřebovaly monstrproces, aby ospravedlnily tento boj. Knihu doporučuji každému zájemci o moderní americké dějiny.


Rade
09.02.2017 4 z 5

Pohled na osud manželů Rosenbergových – na základě nejnovějších dokumentů - je pohledem na studenou válku z druhé strany. A ač je samozřejmě konec Ethel Rosenbergové, matky dvou malých dětí, politováníhodný, je to přeci jenom nesrovnatelné s osudy desítek popravených zcela nevinných lidí ve střední a východní Evropě. Ethel si určitě trest smrti nezasloužila, nicméně její manžel Julius byl dobrovolným a dost nadšeným špionem ve prospěch Sovětského Svazu, i když samozřejmě atomovou bombu neukradl. Bohužel byli oba v nevhodnou dobu na nevhodném místě, rok 1953 už nebyl rokem 1945.
A taky přemýšlím o tom, zda manželé David a Ruth Greenglassovi (bratr a švagrová Ethel) později dobře spali a nebudily je výčitky svědomí; jejich podíl na špionáži byl stejný a v určitém ohledu dokonce větší, a svými ne zcela pravdivými výpověďmi sice sebe zachránili, ale svým příbuzným zpečetili trest smrti.

Štítky knihy

soudní procesy špionáž atomová bomba špioni

Autoři knihy

Walter Schneir
americká, 1927 - 2009

Kniha Manželé, kteří ukradli atomovou bombu je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce19x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x