jan6524 jan6524 komentáře u knih

☰ menu

Dějiny pravěku a starověku Dějiny pravěku a starověku Helena Mandelová

Nazval bych to doplňkem k učebnicím dějepisu. Ideální pro ty, které historie nadchne a chtějí se dozvědět více. Díky této knize si mohou znalosti prohloubit a také dobře zapamatovat, protože je zpracovaná tak, že vybízí přemýšlet.
Já sám jsem v ní od dětských let neustále listoval, pročítal co mě nejvíc zajímalo a hltal nádherné ilustrace. Teď už se pomalu těším, až ji budu ukazovat svým dětem. Přesto se k ní sám rád vracím, když si chci osvěžit nějaké téma.
Trochu mě mrzí, že je nepoměrně větší část knihy věnovaná antickému Řecku a (hlavně) Římu oproti ostatním epochám a civilizacím. Ale i tak patří k těm kvalitnějším knihám a k mým nejoblíbenějším.

15.03.2024 5 z 5


Sinuhetův útěk z Egypta Sinuhetův útěk z Egypta Miroslav Bárta

Obsahově velmi bohatá knížka. Popisuje Egypt a Syropalestinu v relativně velikém časovém rozsahu. V poutavém čtení se čtenář dozví o politice, stavebnictví, náboženství i o běžném životě lidí. Co ale dost snižuje kvalitu knihy je velmi chudé členění textu do kapitol. Autor přechází na nové téma jen novým odstavcem. Čtenář se tak často ztrácí. Navíc se pak těžko zpětně něco hledá.

15.03.2024 4 z 5


Historie světa - Atlas světových dějin Historie světa - Atlas světových dějin John Haywood

Knihu mám již mnoho let a stále do ní nahlížím. Je to asi zatím nejlepší kniha o světové historii, co jsem kdy měl. Vše je v ní přesně tak, jak bych si představoval. Každá (veliká) dvojstránka má své téma. Uprostřed je veliká mapa různými místy, hranicemi, směry a letopočty. Bokem je přehledně uspořádaná časová osa. Souvislého textu je tak akorát. Pro ilustraci je zde sem tam i nějaký zajímavý obrázek. Nejsou opomenuty ani souvislosti, aby si čtenář téma správně v hlavě zařadil. Celkově je kniha obsáhlá, takže jsem tam našel zatím vše, co jsem hledal. Prostě perfektní.

03.01.2024 5 z 5


Mezi kořeny Mezi kořeny Kateřina Audová

Kniha mě spíše zklamala. Nenašel jsem v ní to co jsem očekával. Je to celé spíše v estetickém duchu, informační hodnota knížky je velmi nízká.

03.01.2024 3 z 5