J. S. J. S. komentáře u knih

☰ menu

Firma Firma John Grisham

(SPOILER) Velice doporučuji tuto knihu (faktická poznámka - delší dobu čtu - možná lze říci studuji -vydání této knihy v angličtině - tedy nejsem nějaký odborník, ani nejsem znalec českého překladu této knihy, ale ...). Domnívám se, že tato kniha může zaujmout nejen nadšené čtenáře napínavých příběhů. Když se člověk zamyslí na straně jedné nad tím, co ta kniha popisuje a na straně druhé nad tím, co vidí kolem sebe - např. jako občan České republiky ..., tak může dospět ke zjištěním, resp. úvahám (analogiím), ze kterých se mu možná udělá až nevolno.
Těch zajímavých momentů je více (možná zvláště - ale nejen - pro právníky), nicméně pokud si mohu dovolit uvést příklady - SPOILER:
1) Třeba nástup nadšeného pracovitého nováčka do kolektivu, kde se zaměstnavatelé tváří seriózně, jsou nároční, ale zároveň laskaví a slibují úspěch a bohatou odměnu za velké pracovní nasazení (v tomto případě v právnické firmě), přitom však poctivá a zároveň náročná práce není to, na čem je fungování daného kolektivu (firmy) založeno.
2) Dále je zajímavé zamyšlení nad tím, zda některá právnická povolání (nikoho se nechci dotknout, to jen přemýšlím), a to třeba i ve státních službách, nenabízejí (tady v ČR například nebo i jinde) hromadu peněz lidem ochotným přivřít oči nad kdovíčím, resp. podílet se na kdovíčem, výměnou za to, že tito lidé budou ochotní budovat spíše iluzi než realitu fungujícího práva a spravedlnosti...
3) Také je zajímavá úvaha (analogie), že člověk může někdy nastoupit do určitého zaměstnání, kde s ním určití lidé jednají zdánlivě narovinu a zároveň ho tito lidé a celý "regiment" kdovíkomu sloužících přisluhovačů všemožně špehují, odposlouchávají a snaží se ovládat pro účely, které nejsou - z velké části - ani legální, ani morální (prostě špína).
Na závěr si dovoluji vyjádřit názor, že předmětná kniha je opravdu zajímavá, a že analogií a podnětů k zamyšlení je tam celá řada.

08.02.2022