J. S. J. S. diskuze

☰ menu

Kniha, která vám otevřela oči

Velice děkuji za Vaši zajímavou výzvu, která je zároveň podnětem k zamyšlení. Možná je to téma na delší debatu nebo i dlouholeté studium, nemohu tvrdit, že mám otevřené oči, sám se snažím hledat (někdy asi hloupě, nešikovně - omlouvám se), ale snad si mohu dovolit několik dále uvedených poznámek:
1) Jeden pan doktor mi neformálním rozhovoru řekl něco v tom smyslu, že znalost angličtiny může člověku otevřít oči, je to asi určité zjednodušení, ale zřejmě na tom je hodně pravdy, dost možná jsou některé moudré knihy (respektive jejich zdařilé překlady) dostupnější v angličtině než například v češtině.
Pokud již jen ve stručnosti mohu zmínit, něco z toho, co mně připadá užitečné, co se snažím studovat, tak doporučuji podívat se na (řazeno chronologicky)
1) Platón: Ústava, konkrétně v angličtině Plato: The Republic, translator Benjamin Jowett, a to zejména I., VI., a VII. kniha (zvláště tedy VI. a VII. kniha)
2) Aristoteles: Etika Nikomachova, v angličtině Aristotle Nicomachean Ethics, zkuste se podívat na začátek a pak sám uvidíte (translated by W. D. Ross) nebo zkuste zapátrat u odborníků
3) Bible - tam je toho opravdu hodně, odborníci jistě poradí lépe, ale pro začátek (hledání smyslu života a správného žití) jsou mj. asi velmi přínosné
a) ze Starého zákona Žalm č. 1 (a řada dalších ponaučení)
b) z nového zákona v Evangeliu podle Matouše část nazvaná Blahoslavenství - to místy vypadá skoro jako doslovný návod ke správnému životu; v další části je pak velmi působivé pojednání O vyslyšení proseb, Podobenství o dvou stavitelích a nepochybně i některá další
c) ve Starém zákoně (pokud se k němu mohu vrátit) je mj. nádherné ponaučení" Počátek moudrosti je: Snaž se získat moudrost ...
Jinak pokud si mohu dovolit jako naprostý laik usoudit, tak mnoho moudrosti a laskavosti je obsaženo v knihách věnovaných buddhistické filosofii (jak již tuším bylo uvedeno výše) a jistě i v dalších filosofických knihách.
Jsem ovšem člověk omylný a chybující, prosím tedy za prominutí, pokud jsem uvedené významné téma nějakým způsobem znevážil či zkreslil.

09.02.2022


Hádejte autory:)

Ve vší zdvořilosti, aniž bych se někoho chtěl dotknout, či vynášet přehnaně kategorické soudy nebo někoho zdržovat, dovoluji si vyjádřit pochopení pro výše vyjádřené názory váženého pana kolegy woodwarda ohledně toho, kdo je či není spisovatel. Jinak samozřejmě zdravím všechny vážené diskutující a přeji hezký večer.

06.12.2016


Nová hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Máte pravdu. Podle mého názoru název knihy už ani udávat nemusíte. Vaše identifikace je dostatečná. Přeji dobrý večer.

05.12.2016


Nová hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Dalším úkolem je určit název místa (a knihy, kde je dané místo popsáno), kde sídlili poněkud zvláštní bojovníci. Jejich úkolem bylo bojovat proti nestvůrám. Tito bojovníci se v boji vyznačovali zpravidla velkou dovedností a rychlostí. Jejich oči vypadaly poněkud zvláštně. Sídlo, jehož název má být určen, lze označit jako hradiště. Svůj účel do určité míry plnilo, i když bylo v určité době zčásti zbořené. Jeden ze zmíněných bojovníků dosti dlouhou dobu hledal jedno ztracené děvče.

05.12.2016


Nová hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Prosím za prominutí, zkusím odpověď doplnit: Charles Dickens: Vánoční koleda?

04.12.2016


Hádejte autory:)

Správná odpověď je Henoch. Pokud jde o knihy, jejichž autorem Henoch byl, měl, či mohl být -
přijde mi to jako velmi zajímavá problematika, kterou si netroufám blíže hodnotit. Možná se pokusím něco z tohoto díla si přečíst.....
Pro začátek k uvedenému doporučuji odkaz https://en.wikipedia.org/wiki/Enoch_(ancestor_of_Noah)
Pokud se nemýlím, tak vážený pan kolega woodward je na řadě se zadáváním otázek.

01.12.2016


Hádejte autory:)

Děkuji za odpověď a opravdu velmi zajímavou otázku. Dalším úkolem je určit jméno osoby, které někteří učenci připisují autorství knih popisujících mj. velmi prastaré a významné události v dějinách lidstva. Podle některých zdrojů měla být tato osoba (na jejíž jméno se ptám) pradědečkem významné osobnosti, která měla přežít (jako jeden z mála lidí) jednu dosti drastickou přírodní událost, díky tomu, že si včas postavila určitou velmi specifickou loď.

01.12.2016


Hádejte autory:)

Řecký autor Pausaniás? Dílo Cesta po Řecku? (v angličtině Description of Greece? - originální název neznám)

01.12.2016


Nová hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Pro woodward: Ano, je to tak, máte pravdu. (Soukromá poznámka - byl jsem zvyklý psát Odyssea, ale Váš pravopis je asi blíže originálu). Jste na řadě.
Pro Hun: Tak to je zajímavé, možná je to tím, že se v této diskusi scházejí tak trochu podobní lidé (nevím).

30.11.2016


Nová hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Děkuji za odpověď a zajímavý úkol. Nyní tedy další hádanka: Kdysi dávno, bylo jednou jedno slavné město (ležící poblíž mořského břehu). Město bylo dobře opevněné, když ale vypukla válka, bylo město po dlouhém obléhání dobyto (to dobytí dost souviselo s dřevěným koněm, kterého si sami obyvatelé přitáhli do města). Po dobytí města se obléhatelé odebrali do svých domovů. Jeden z nich měl obzvláště dlouhou a dobrodružnou cestu. Tak dlouhou, že se jeho jméno dostalo do označení pro jiné dlouhé a dobrodružné cesty. Otázka zní: Jak se nazývá ostrov, kam se zmíněný obléhatel chtěl při svém putování domů dostat? Pokud to má, či může být součástí otázky uveďte také název nejstaršího díla, kde je ono putování zachyceno a jméno jeho (původního/prvního známého) autora.

30.11.2016


Nová hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Ankh-Morpork, Terry Pratchett?

30.11.2016


Nová hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Město Isola? Autor Ed McBain?

30.11.2016


Postava hledá autora - pomozte jí!

Odpověď pro woodward:
Děkuji za informaci ohledně pana (doktora?) Mortimera. Sportovně přiznávám, že ohledně jeho doktorského titulu si nejsem jistý a nyní nemám čas na delší analýzu. Pouze k tomu, co uvádíte bych si dovolil poznamenat:
1) Také si myslím, že v knize je postava označována (nazývána) doktor Mortimer. Nicméně při úvodním setkání se Sherlockem H., když je pan Mortimer osloven jako doktor, tak oslovení opraví na "Mister", "a humble M.R.C.S.
2) Zkratka v doktorském adresáři je, řekl bych, také M.R.C.S., nikoli M.R.V.C., jak uvádíte Vy. Nevzpomínám si, kde se tam objevuje vizitka, ale na zapomenuté holi pana Mortimera je také zkratka M.R.C.S.
3) Kromě odkazu, který jste mi poslal, se o dané záležitosti pojednává ještě na těchto stránkách: https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_College_of_Surgeons_of_England. Přelétl jsem to jen tak zběžně. Možná tedy pan Mortimer doktor byl, ale v důsledku určité zvláštní anglické tradice požádal o oslovení "Mister".
V každém případě velice děkuji za Vaši poznámku.

30.11.2016


Postava hledá autora - pomozte jí!

Odpověď pro reader.007 - nevím nakolik je to rozhodující, ale podle údajů v mém počítači jste byla o 23 vteřin rychlejší než Vaše paní kolegyně. Tedy - řekl bych - že jste skutečně první.

29.11.2016


Postava hledá autora - pomozte jí!

Správná odpověď - James Mortimer, autor A. C. Doyle. Gratuluji k rychlým a v podstatě správným odpovědím.
(Omlouvám se - na počítači se mi hned nezobrazil dodatek k Vaší odpovědi /reader.007/, proto jsem se znovu ptal na název postavy).
Jinak ještě drobná poznámka - je otázkou, zda byl vůbec J. Mortimer nositel doktorského titulu, teď si nejsem úplně jistý - ale to zde nehraje roli.

29.11.2016


Postava hledá autora - pomozte jí!

Ano, správně. Pokud dobře chápu situaci, tak teď ještě název postavy a budete na řadě s kladením další otázky.

29.11.2016


Postava hledá autora - pomozte jí!

Děkuji za rychlou odpověď. Tak bych se tedy zeptal - Jak se jmenoval lékař, jehož zapomenutou vycházkovou hůl si prohlíží jiný lékař na začátku slavného literárního příběhu, jež se týká kletby jistého šlechtického rodu původem z Velké Británie. V souladu s pravidly soutěže se ptám i na autora uvedeného literárního příběhu. Malá nápověda - ona zapomenutá hůl byla opatřena proužkem ze stříbra bezmála jeden palec širokým. Kovový konec hole byl dost opotřebený.

29.11.2016


Postava hledá autora - pomozte jí!

Hádá se jméno postavy a název knihy? Postava Umberto Nobile. Zpracováno (např.) v knize Františka Běhounka Trosečníci na kře ledové, resp. Trosečníci polárního moře. Je to tak správně? Přeji hezký večer.

29.11.2016


Nová hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Mohu zkusit - Gdaňsk (spisovatel Günter Grass)?

29.11.2016